Carnegie Småbolagsfond ökade 6,6 procent i september - Börskollen

Nyhet

Carnegie Småbolagsfond ökade 6,6 procent i september

Fonden Carnegie Småbolagsfond steg 6,6 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fondens största positiva bidragsgivare blev under månaden Stillfront, Embracer och Nordic Waterproofing. De största negativa bidragen kom från Atrium Ljungberg och Millicom.

Angående Stillfront lyfter förvaltaren bolagets nya förvärv, som enligt Henriksson bidrar signifikant till bolagets vinst per aktie. Under en kapitalmarknadsdag satte bolaget dessutom höjda finansiella mål, vilket också bidrog till aktiens starka utveckling i september. Förvaltaren menar att målen visserligen är höga, men ändå inte ouppnåeliga. Med hänsyn till Stillfronts vinstutveckling anser han att bolagets värdering inte är ansträngd och att det fortsatt finns potential i kursen.

Även Bufab gick i september starkt och steg totalt 19 procent.

"Bufab är ett bolag vi verkligen tycker om. Det är välskött, har en skicklig ledning, en stark huvudägare och en verksamhet som är sådär lagom tråkig samtidigt som den har en stor potential såväl organiskt som genom potentiella förvärv. Att leverera C-parts, starkt förenklat
skruvar och muttrar, till industribolag låter inte så avancerat men det gäller att göra det säkert,
kostnadseffektivt, miljövänligt och kundanpassat. Och det gör Bufab", skriver Henriksson.

Förvaltaren tror på en fortsatt god organisk utveckling i bolaget men ser också möjligheter till värdeskapande förvärv. Dessutom menar han att aktien är attraktivt värderad.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Stillfront, Nordic Waterproofing och Scandi Standard med portföljvikterna 8,5, 7,4 respektive 5,9 procent.

Carnegie Småbolagsfond, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent6,6
Fond i år, förändring i procent8,1

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev