Nyhet

Carnegie Strategy ökade 4,2 procent i september - Nyinvesteringar i Stora Enso

Fonden Carnegie Strategy steg 4,2 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren John Strömgren.

Förvaltaren uppger att aktieandelen i fonden under månaden fortsatte att stiga, till följd av den positiva marknadsutvecklingen. Aktieandelen uppgick vid månadsskiftet till cirka 65 procent.

I september ökade fonden sin skogsexponering genom köp i Stora Enso (STORA).

"Förutom en stark marknadsposition som tillverkare av främst kartong av olika kvaliteter äger STORA betydande skogstillgångar. Till skillnad ifrån konkurrenterna SCA och Holmen har STORA valt att bibehålla en relativt konservativ värdering av skogstillgångarna som inte återspeglar det underliggande marknadsvärdet", skriver förvaltaren.

Strömgren medger att man visserligen kan argumentera för att värdet finns i bolaget oavsett bokföringsmässigt värde, men att uppskrivningar av skogsvärdena i SCA och Holmen troligen varit en stark drivkraft i aktiernas upp- och omvärdering.

"En annan värdeskapande åtgärd kan vara att STORA väljer att avveckla sin papperstillverkning
som står för en mindre andel av verksamheten", avslutar förvaltaren.

Fondens största aktieinnehav var vid månadsskiftet Holmen, Investor och Lifco med portföljvikterna 7,1, 6,7 respektive 5,0 procent.

Carnegie Strategy, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent4,2
Fond i år, förändring i procent1,9

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt