Carnegie Sverigefond ökade 4,4 procent i september - förvaltaren Simon Blecher spår stark rapportperiod

Nyhet

Carnegie Sverigefond ökade 4,4 procent i september - förvaltaren Simon Blecher spår stark rapportperiod

Fonden Carnegie Sverigefond steg 4,4 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Simon Blecher.

Fondens största positiva bidragsgivare blev under månaden Kinnevik, Holmen, Investor och Ericsson. På den negativa sidan fanns allra främst Atrium Ljungberg, Duni och Hennes & Mauritz.

Förvaltaren uppger att flera av fondens portföljbolag under den senaste tiden valt att återupta sina utdelningar. Bland dessa nämns byggbolagen NCC och Skanska, samt Essity och Electrolux.

Electrolux släppte under månaden sitt resultat i förtid och enligt Blecher blev de redovisade siffrorna betydligt starkare än marknaden väntat sig.

Blecher tror att kommande rapportperiod i sin helhet kommer vara stark. Bland bolag han förväntar sig kommer släppa bra rapporter nämns Sandvik, SKF, Volvo och Dometic.

Förvaltaren lyfter även banksektorn.

"Bankerna kämpar fortfarande med låga räntor, strukturella utmaningar och politiker/ myndigheter som inte vill att de delar ut pengar, men frågan är om inte vi inte är ganska nära botten nu då de flesta gett upp och helt enkelt struntar i banker. Och precis som i fallet Volvo lär det bli utdelningar framåt våren istället och där är vi snart", skriver Blecher.

Fondens tre största innehav var vid månadsskiftet Investor, Holmen och Volvo med portföljvikterna 8,1, 7,3 respektive 7,2 procent.

Sektorexponeringen var vid tidpunkten störst mot industri, följt av finans och teknik.


Carnegie Sverigefond, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent4,4
Fond i år, förändring i procent0,8

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev