Carnegie Sverigefond ökade 4,4 procent i september - förvaltaren Simon Blecher spår stark rapportperiod

Nyhet

Carnegie Sverigefond ökade 4,4 procent i september - förvaltaren Simon Blecher spår stark rapportperiod

Fonden Carnegie Sverigefond steg 4,4 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Simon Blecher.

Fondens största positiva bidragsgivare blev under månaden Kinnevik, Holmen, Investor och Ericsson. På den negativa sidan fanns allra främst Atrium Ljungberg, Duni och Hennes & Mauritz.

Förvaltaren uppger att flera av fondens portföljbolag under den senaste tiden valt att återupta sina utdelningar. Bland dessa nämns byggbolagen NCC och Skanska, samt Essity och Electrolux.

Electrolux släppte under månaden sitt resultat i förtid och enligt Blecher blev de redovisade siffrorna betydligt starkare än marknaden väntat sig.

Blecher tror att kommande rapportperiod i sin helhet kommer vara stark. Bland bolag han förväntar sig kommer släppa bra rapporter nämns Sandvik, SKF, Volvo och Dometic.

Förvaltaren lyfter även banksektorn.

"Bankerna kämpar fortfarande med låga räntor, strukturella utmaningar och politiker/ myndigheter som inte vill att de delar ut pengar, men frågan är om inte vi inte är ganska nära botten nu då de flesta gett upp och helt enkelt struntar i banker. Och precis som i fallet Volvo lär det bli utdelningar framåt våren istället och där är vi snart", skriver Blecher.

Fondens tre största innehav var vid månadsskiftet Investor, Holmen och Volvo med portföljvikterna 8,1, 7,3 respektive 7,2 procent.

Sektorexponeringen var vid tidpunkten störst mot industri, följt av finans och teknik.


Carnegie Sverigefond, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent4,4
Fond i år, förändring i procent0,8

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev