Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Castellum lägger bud på Kungsleden - värt 124,90 kronor per aktie

Fastighetsbolagen Castellum och Kungsleden planerar att gå samman. Det sker genom att Castellum lägger fram ett rekommenderat uppköpserbjudande till aktieägarna i Kungsleden i en affär värd cirka 26,9 miljarder kronor där betalning sker i både aktier och kontanter, enligt ett pressmeddelande.

Budet värderar Kungsledens aktie till cirka 124,90 kronor, vilket innebär en premie om 7,5 procent i förhållande till fredagens stängningskurs på Stockholmsbörsen. Jämfört med den volymvägda snittkursen under de 30 senaste handelsdagarna är det en premie på 12,5 procent.

"Genom samgåendet med Kungsleden förstärker vi vår position som Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsaktör med fokus på de mest intressanta tillväxtregionerna. Tillsammans skapar vi ett bolag med en väldiversifierad fastighetsportfölj, ett starkt kundfokus och en attraktiv projektutvecklingsportfölj", kommenterar Castellums styrelseordförande Rutger Arnhult.

Han fortsätter:

"Fastighetsbranschen är inne i en förändringsfas där storlek tillsammans med hållbar och innovativ serviceutveckling spelar en allt större roll. Nu skapar vi en aktör med ett fastighetsvärde om 157 miljarder kronor kombinerat med en stark balansräkning, vilket tillsammans med en bibehållen rating möjliggör attraktiva finansieringsvillkor och därmed förstärkt konkurrenskraft. Fokus för det sammanslagna bolaget är att fortsätta skapa aktieägarvärde och nå vårt långsiktiga mål att växa förvaltningsresultatet per aktie årligen med 10 procent med en bibehållen utdelning om minst 50 procent av förvaltningsresultatet".

Samgåendet uppskattas ge årliga synergier, med effekt på förvaltningsresultatet, om cirka 283 miljoner kronor.

Styrelsen för Kungsleden rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera erbjudandet och har stöd en av en så kallad fairness opinion från Handelsbanken. Flera storägare så som Gösta Welandson, Ilija Batljan, Olle Florén, Rutger Arnhult och Corem ställer sig bakom affären.

Acceptfristen startar omkring 30 september och avslutas den 29 oktober.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt