Nyhet

Catella

Catella gör en rörelseförlust i Q1, IPM-nedläggningen påverkar negativt under Q2

Fastighetsrådgivaren Catella redovisar en minskad omsättning och en rörelseförlust i det första kvartalet jämfört med året innan.

Omsättningen sjönk 37,6 procent till 314 miljoner kronor (503).

Rörelseresultatet blev -22 miljoner kronor (72). Försämringen beror på utvecklingen inom produktområdet Systematic Funds.

Resultatet före skatt var 95 miljoner kronor (46).

Resultatet efter skatt blev 80 miljoner kronor (10), och resultat från kvarvarande verksamhet blev 88 miljoner kronor (24). Resultat per aktie hamnade på 1,03 kronor (0). Det positiva resultatet är hänförligt till realisationsvinsten från försäljningen av Catella Asset Management SAS för 130 miljoner kronor.

Perioden brukar vara bolagets svagaste med låga transaktionsvolymer. Vd Christoffer Abramson uppger att det operativa rörelseresultatet inte är tillfredsställande men tillägger att bolaget har tagit strategiska steg framåt.

”Renodlingen mot fastighetsmarknaden fortsätter samtidigt som vår likviditet stärkts väsentligt genom en emission av en ny större obligation på 1,25 mdkr. En strategisk förändring tar tid innan arbetet slår igenom på resultatet fullt ut och vi behöver ha tålamod”, säger Christoffer Abramson.

Catella har också efter kvartalets slut sett IPM avsluta sin investeringsverksamhet och återlämna all kapital till sina investerare. IPM har längre varit en lönsam del av Catellas verksamhet och med förlusten av dem kommer detta att påverka resultatet starkt under andra kvartalet. Resultateffekten förväntas uppgå till -103 miljoner kronor.

Catella, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning314503-37,6%
Rörelseresultat-2272
Rörelsemarginal14,3%
Resultat före skatt9546106,5%
Nettoresultat8010700,0%
Resultat per aktie, kronor1,030


http://media.finwire.com/media/FWM005F39A-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Catella B

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Catella B

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt