Chordate Medicals KOS-behandling sågas, uppges inte ha någon effekt enligt forskare - Expressen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Chordate Medicals KOS-behandling sågas, uppges inte ha någon effekt enligt forskare - Expressen

Medicinteknikbolaget Chordate Medicals KOS-behandling mot icke-allergisk rinit, det vill säga kroniskt rinnande eller täppt näsa, sågas av en av huvudförfattarna i en studie som bolaget gjorde kring behandlingen.

Mats Holmström uppger till Expressen att utfallet blev det samma i placebogruppen som i patientgruppen som fick KOS-behandlingen.

”Flödesmätningar i näspassagen visade inte på någon som helst effekt”, säger Mats Holmström, som är öron-, näsa- och halsforskare, och att slutsatsen blev att ”studien inte stöder en övertygande effekt av att behandla rinit med KOS”.

Detta ska dock inte Chordate ha gillat och man ville därför designa om studien för att få ett av företaget önskat resultat. Det hela slutade med att Chordate vände sig till ett nederländskt team för att räkna om så som man ville och publicerade resultaten i HSOA Journal of otolaryngology head & neck surgery”, en tidskrift som de svenska forskarna aldrig säger sig ha hört talas om och som de betraktar som ”obskyr”. Slutsatsen i denna studie blev att en KOS-behandling verkar lindra rinit-besvären jämfört med placebo efter fyra veckor. Men det tillades också att framtida dubbelblinda studier behöver göras för att säkerställa resultaten.

Chordates ingrepp kostar 1 700 kronor för nybesök och cirka 1 200 kronor för återbesök. Detta kritiseras av professor Lars Olaf Cardell, chef för öron-, näsa och halsenheten på Karolinska institutet.

”Givet vad vi i dag vet är inte seriöst att erbjuda och ta betalt för metoden mot de här besvären. Man lurar både patienter och aktieägare”, säger Lars Olaf Cardell.

Chordates vd Anders Weilandt anser inte att företaget har använt den första forskargruppens resultat på ett olämpligt sätt. På en fråga från Expressen om varför bolaget erbjuder KOS-behandlingen när forskare säger att den inte ger effekt, respektive rekommenderar att man avvaktar med behandlingen tills forstatta studier gjorts, svarar Weilandt följande:

”Vi har fullt förtroende för att våra nuvarande slutkunder gör en korrekt bedömning för deras patienter utifrån givna förutsättningar. Val av behandling tas alltid av behandlande läkare, Chordate säljer inte behandlingsmetoden till konsumentmarknaden utan endast till behöriga kliniker”.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Chordate Medical

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Chordate Medical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt