Nyhet

Cint

Cint förvärvar sektorkollegan Lucid för 9,2 miljarder kronor - affär av 'omvälvande karaktär'

Konsumentundersökningsbolaget Cint har ingått avtal om att förvärva amerikanska Lucid Holdings för 1,07 miljarder dollar, motsvarande 9,2 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Runt 470 miljoner dollar betalas med nyemitterade aktier och cirka 580 miljoner i kontanter.

Cint beskriver att affären är av omvälvande karaktär. Bolaget förväntar sig synergieffekter för omkring 40 miljoner euro som ska vara fullt implementerade inom 24 månader från transaktionens slutförande.

Under den senaste niomånadersperioden fram till sista september hade Lucid en omsättning på 85 miljoner dollar, en bruttovinst på 62 miljoner och justerad ebitda på 7 miljoner.

"Cint och Lucid är kompletterande ledande aktörer inom insiktsbranschen och hjälper insiktsdrivna företag att frigöra betydande effektivitetsvinster i sina värdekedjor. En sammanslagning av de två bolagen kommer att vara en omvälvande förändring för Cint. Den sammanslagna organisationen kommer att bli en global ledare inom teknikdrivna insikter och ytterligare stärka Cints beprövade affärsmodell", kommenterar Cints vd Tom Buehlmann.

Nuvarande aktieägare i Lucid kommer tillsammans inneha cirka 17 procent av antalet utestående aktier och röster i Cint efter transaktionen.

Cint genomför också en riktad nyemission för att finansiera affären och som tillför 4,4 miljarder kronor, motsvarande cirka 511 miljoner dollar. Teckningskursen blev 111,50 kronor, vilket är i nivå med onsdagens stängningskurs på börsen. Investerare i den riktade nyemissionen består av ett antal svenska och internationella institutionella investerare.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Cint Group

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Cint Group

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt