Colabitoil förvärvar Norrsundets Hamn för en köpeskilling på 51 miljoner kronor

Nyhet

Colabitoil förvärvar Norrsundets Hamn för en köpeskilling på 51 miljoner kronor

Förnyelsebara drivmedelsbolaget Colabitoil förvärvar genom dotterbolaget Colabitoil Fastigheter samtliga aktier i Norrsundets Hamn från Södra Norrlands Hamn och Logistik. Det framgår av ett pressmeddelande.

Norrsundets Hamn äger industrifastigheter och mark i Norrsundets Hamn i Gävle kommun om en totalyta om 442,4 hektar. Det förvärvade bolagets fastigheter ligger i direkt anslutning till Colabitoils fastighet om 16,5 hektar vilket medför att Colabitoil i och med förvärvet förfogar över ett markområde på totalt 458,9 hektar.

Tillträdet till Norrsundets Hamn och dess fastigheter sker den 1 september. Köpeskillingen uppgår till 51 miljoner kronor som finansierats med egna medel och externa lån om 45 miljoner kronor.

Investeringen i Norrsundets Hamn kommer att ha en positiv resultatpåverkan då den verksamhet som bedrivs i hamnområdet, i form av uthyrning av fastigheter och markområden täcker den kapitalkostnad som Colabitoil åtar sig i samband med förvärvet.

Förvärvet innebär att Colabitoil nu har rådighet över ett tillräckligt stort markområde för att fortsätta med miljöansökan för att bygga en produktionsanläggning för framställan av fossilfria bränslen; bensin, jetbränsle och diesel. Målet, som kommunicerats tidigare, är att bolaget skall ha en färdig anläggning i Norrsundet 2023.

Arbetet med den konceptuella designen av produktionsanläggningen är inne i en intensiv fas och beräknas vara klar under hösten. Finansieringsarbetet för att bygga produktionsanläggningen är påbörjat sen en tid och diskussioner har förts och förs med olika investerare och långivare.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Colabitoil

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Colabitoil

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev