Nyhet

Dalsspira

Dalsspira ökade rörelseförlusten under första kvartalet, ny vd kritiserar butikernas prissättning

Mejeriet Dalsspira redovisar en lägre omsättning och ökad förlust under det första kvartalet jämfört med året innan.

Omsättningen sjönk till 5,2 miljoner kronor (6,9).

Rörelseresultatet blev -2,9 miljoner kronor (-1,2).

Resultatet före och efter skatt var -3,0 miljoner kronor (-1,3). Resultat per aktie -0,30 kronor (-0,17).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -2,0 miljoner kronor (0,1).

Nya vd:n Mikael Olsson väljer i rapporten att lyfta fram faktorer som påverkar bolagets möjligheter att bli framgångsrikt. Ett sådant är den ojämlika prissättningsstrategin mot konsumenter från butiker trots att inköpskostnaden av Dalsspiras mjölk är den samma. Konsekvensen av detta blir att den lokala mjölken uppfattas som dyr och att konsumenten därför väljer annan mjölk i hyllan, menar Olsson.

"En bieffekt av en osund prisstrategi, som bidrar till att konsumenter uppfattar lokala produkter som dyra, blir att vi har svårt att ta ut våra kostnadsökningar mot kund. En ökning av en redan högt prissatt vara gör att försäljningen minskar. Därtill har vi betydligt färre produkter att sprida ut våra kostnadsökningar på än producenter som har världen som marknad."

"Även om frågorna är stora fortsätter vi att leverera god färsk mjölk till våra lokala butiker och vi ser dessutom att med de nya smaksatta ostarna och en pandemifri sommar bör vi kunna hämta hem en del försäljning och jobba vidare mot en resultatförbättring", säger Olsson.

Dalsspira, MkrQ1-2022Q1-2021
Nettoomsättning5,26,9
Rörelseresultat-2,9-1,2
Resultat före skatt-3,0-1,3
Nettoresultat-3,0-1,3
Resultat per aktie, kronor-0,30-0,17
Kassaflöde från löpande verksamhet-2,00,1


http://media.finwire.com/media/FWS00746D3-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om DalsSpira Mejeri

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien DalsSpira Mejeri

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt