Nyhet

DistIT

DistIT vände till förlust i andra kvartalet

IT-produktsbolaget DistIT redovisar en högre omsättning men också vändning till förlust under det andra kvartalet, jämfört med året innan.

Omsättningen steg till 545,3 miljoner kronor (505,4).

"Under det andra kvartalet växte bolagsgruppen organiskt men har sett något lägre efterfrågan inom vissa delar av verksamheten med negativ produktmix som följd, och i andra delar ökad priskänslighet. Vi styr verksamheten rullande och kan konstatera att verksamheterna har utvecklat sig i stort som vi förväntat förutom att B2C-affären (främst i Aurora) fortsatt har påverkats negativt av covid-19", säger vd Robert Rosenzweig.

Ebitda-resultat blev 10,1 miljoner kronor (18,3), med en ebitda-marginal på 1,9 procent (3,6).

Rörelseresultatet blev 5,0 miljoner kronor (11,7), med en rörelsemarginal på 0,9 procent (2,3). Fjolårets rörelseresultat var positivt påverkad av statliga stöd till följd av covid-19. Justerat rörelseresultat för jämförelseperioden var 4,3 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev -2,9 miljoner kronor (3,8), och per aktie -0,25 kronor (0,26).

Likvida medel uppgick till 101,3 miljoner kronor (52,5).

Blickandes framåt ser bolaget utmaningar i leveranskedjan med både prishöjningar och väsentligt längre leveranstider.

”Basbehoven i varuförsörjningen för Q1 och delar av Q2 är därför redan säkrad, så långa planeringshorisonter behövs i nuvarande läge. Normaliseringen av samhällena, efter genomförda vaccinationer, sammanfaller med högsäsongen i Q3 och Q4 och vi har därför byggt lager med 200 miljoner kronor mer än förra året för att kunna säkra leveranser. Under juli har vi implementerat prishöjningar i storleksordningen 10 procent på egna varumärken och bevakar pris- och kostnadsdynamiken noga”, säger Dist IT-chefen.

Dist IT, MkrQ2-2021Q2-2020Förändring
Nettoomsättning545,3505,47,9%
EBITDA10,118,3-44,8%
EBITDA-marginal1,9%3,6%
Rörelseresultat5,011,7-57,3%
Rörelsemarginal0,9%2,3%
Nettoresultat-2,93,8
Resultat per aktie, kronor-0,250,26
Likvida medel101,352,593,0%


http://media.finwire.com/media/FWS0064576-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om DistIT

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien DistIT

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt