Nyhet

DNB Health Care minskade 5,0 procent i juli - förvaltarna positiva till sektorn på lång sikt

Fonden DNB Health Care minskade 5,0 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,0 procent och är därmed sämre än index som har minskat 1,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Bland innehaven som under månaden utvecklades i positiv riktning fanns främst Pfizer, vars aktie präglats av optimism kring bolagets arbete med coronavaccin. Enligt förvaltarna levererade Pfizer under juli även en solid kvartalsrapport.

"Johnson Johnson bidrog också positivt hjälpt av bra siffror. Vi hade inga stora förluster under månaden, men våra positioner i stora läkemedelsföretag stod stilla", skriver förvaltarna.

Avslutningsvis nämner förvaltarna att aktiekursernas utveckling på kort sikt är svåra att förutspå, men att man på längre sikt är positivt inställd till hälsovårdssektorn. Som drivande krafter bakom utvecklingen nämner man bland annat en hög innovationstakt, demografiska förändringar samt höga investeringsbehov i tillväxtekonomier.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Johnson & Johnson, Sanofi och Novartis med portföljvikterna 8,0, 7,2 respektive 6,6 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot USA, Frankrike och därefter Storbritannien.

DNB Health Care, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent-5,0
Index MM, förändring i procent-2,3
Fond i år, förändring i procent-7,0
Index i år, förändring i procent-1,4

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt