Dustin förvärvar Centralpoint för cirka 4,3 miljarder kronor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dustin förvärvar Centralpoint för cirka 4,3 miljarder kronor

Dustin

It-återförsäljaren Dustin förvärvar Centralpoint i Benelux-regionen för totalt 425 miljoner euro, motsvarande 4 326 miljoner kronor på skuldfri basis. Affären beskrivs komplettera Dustins nuvarande verksamhet i Nederländerna och skapar en marknadsposition liknande den i Norden.

- Med Centralpoint blir vi en ledande IT-partner i Benelux-regionen och fortsätter att bygga på vår strategi att kombinera hårdvaru- och mjukvaruförsäljning med ett attraktivt tjänsteerbjudande och hela IT-lösningar. Vi ser stor potential i att bygga på Centralpoints starka position inom större företag och offentlig sektor i kombination med vår nuvarande portfölj av erbjudanden till små- och medelstora företag, och fortsätta att skala vår onlineförsäljning, säger Thomas Ekman, vd och koncernchef för Dustin.

Centralpoint omsatte cirka 7 miljarder kronor under 2020 med en ebita på 280 miljoner.

Förvärvsmultipeln i affären motsvarar en justerad EV/EBITA LTM-multipel om cirka 15x exklusive synergier och cirka 10x under antagande av full effekt av synergier. Dustin bedömer att förvärvet, inklusive full effekt av de årliga kostnadssynergierna, hade haft en positiv effekt på resultatet per aktie om över 50 procent på för räkenskapsåret 2019/20 på proforma-basis.

De finansiella målen påverkas inte av förvärvet.

När det gäller finansieringen kommer cirka 8,25 miljoner aktier emitteras i en apportemission med teckningskurs 92,57 kronor per aktie, motsvarande totalt 764 miljoner kronor, medan resten finansieras genom kontanter och ökade kreditfaciliteter. Som en del av den långsiktiga finansieringen av förvärvet avser Dustin även att föreslå en företrädesemission om 1,2 miljarder kronor under andra halvåret.

De båda emissionerna ska godkännas vid en extra bolagsstämma den 18 maj.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Dustin Group

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Dustin Group

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.