Electrolux ökade rörelseresultatet mindre än väntat - kompenserar för komponentbrist med högre priser (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Electrolux ökade rörelseresultatet mindre än väntat - kompenserar för komponentbrist med högre priser (uppdatering)

Electrolux

(Uppdatering avser vd-kommentarer och utsikter)

Vitvarubolaget Electrolux ökade omsättningen mer än väntat i andra kvartalet samtidigt som rörelseresultatet kom in lägre än väntat.

Omsättningen steg 29,1 procent till 30 303 miljoner kronor (23 476). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 29 115.

Rörelseresultatet blev 1 983 miljoner kronor (-62), väntat rörelseresultat var 2 143. Rörelsemarginalen var 6,5 procent. En stark prisexekvering och gynnsam produktmix låg bakom det ökade rörelseresultatet.

Resultatet före skatt var 1 865 miljoner kronor (-251).

Resultatet efter skatt blev 1 383 miljoner kronor (-141), analytikerkonsensus 1 521.

Resultat per aktie hamnade på 4,81 kronor (-0,49).

"Stark efterfrågan i kombination med en global leveransbrist, särskilt av elektroniska komponenter, fortsatte att hanteras framgångsrikt genom mina kollegors hårda arbete och täta samarbete med våra leverantörer. Produktionseffektiviteten och matchningen mellan efterfrågan och vår produktmix påverkades dock negativt av oregelbundna leveranser", skriver vd Jonas Samuelson i rapporten.

Samuelson uppger vidare att marknaden för elektroniska komponenter väntas fortsatt begränsas något under det tredje kvartalet och att bolaget räknar med utmaningar i att möta marknadens förväntade produktmix.

"Vi fortsätter att helt kompensera för motvinden från externa faktorer, elektroniska komponenter och logistik genom högre pris, och vi förväntar oss att det kommer att vara fallet också för helåret. Vi har aviserat och börjat genomföra ytterligare prishöjningar som successivt träder i kraft under resten av året", fortsätter Samuelson.

Utsikterna för volymerna i Europa, Nordamerika, Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika för helåret är fortsatt positiva. Medan Latinamerika väntas vara oförändrat mot föregående år.

Kostnader till följd av externa faktorer väntas påverka helårets räkenskap negativt med 3 till 3,5 miljarder kronor, från tidigare utsikt om 2,4 till 2,8 miljarder kronor.

Electrolux, MkrQ2-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ2-2020Förändring
Nettoomsättning30 30329 1154,1%23 47629,1%
Rörelseresultat1 9832 143-7,5%-62
Rörelsemarginal6,5%7,4%
Resultat före skatt1 865-251
Nettoresultat1 3831 521-9,1%-141
Resultat per aktie, kronor4,81-0,49
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM0062F9F-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.