Electrolux rörelseresultat sjönk i första kvartalet (uppdateringar)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Electrolux rörelseresultat sjönk i första kvartalet (uppdateringar)

Electrolux

(Tillägg i hela nyheten)

Vitvarubolaget Electrolux redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade under perioden.

Omsättningen steg 3,8 procent till 30 118 miljoner kronor (29 026). Organiska tillväxten var -3,4 procent. Detta drevs av lägre volymer jämfört med ett starkt föregående år, vilket delvis uppvägdes av en stark prisexekvering.

Rörelseresultatet blev 1 575 miljoner kronor (2 297), med en rörelsemarginal på 5,2 procent (7,9).

Rörelseresultatet inkluderar en positiv engångspost om 656 miljoner kronor, relaterad till det amerikanska tullärendet, som påverkar affärsområdet Nordamerika. Exklusive denna engångspost uppgick rörelseresultatet till 919 miljoner kronor, vilket motsvarar en marginal på 3,1 procent (7,9). Betydande kostnadsökningar och leveransbegränsningar som påverkade volymen kompenserades inte fullt ut av prishöjningar och nya produktlanseringar, skriver bolaget.

Resultatet efter skatt blev 950 miljoner kronor (1 556), en minskning med 38,9 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 3,40 kronor (5,41).

Operativt kassaflöde efter investeringar var -5 280 miljoner kronor (-161). Utöver ett mer normalt säsongsmässigt utflöde jämfört med förra året, ökade de globala begränsningarna i försörjningskedjan ytterligare lagernivåerna.

Electrolux ser utmaningar också i andra kvartalet.

"Under det första kvartalet fortsatte begränsningar i leveranskedjan att avsevärt påverka vår produktion och försäljningsvolym, särskilt för produkter med mer premiumegenskaper. Som förväntat resulterade dessa begränsningar också i betydande kostnader för expresslogistik och köp på spotmarknaden. Dessutom ökade lagernivåerna ytterligare på grund av leveranssituationen, vilket påverkade kassaflödet negativt. Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer för att motverka dessa begränsningar, men vi bedömer att det andra kvartalet kommer att bli lika utmanande som det första kvartalet, med betydande risker för störningar i samband med att spridningen av coronaviruset ökar i Kina. Vi förväntar oss sekventiella förbättringar från mitten av 2022", säger vd Jonas Samuelsson.

Han flaggar också för prishöjningar.

"För att motverka det ökande inflationstrycket, fortsatte vi att implementera listprisökningar i alla regioner under kvartalet med en kumulativ inverkan på över 8 procent och genomför kontinuerligt ytterligare ökningar. I den alltmer inflationsdrivna miljön är prisökningar nu mer accepterade på marknaden. För helåret är vi fortsatt övertygade om att pris kommer att kompensera för kostnadsinflationen fullt ut, vilket det har gjort under de senaste fyra åren."

Vidare revideras marknadsbedömningar.

"De senaste geopolitiska spänningarna, en inflation som stiger till historiskt höga nivåer, de globala leveransbegränsningarna och ovissheten kring coronapandemin leder till en begränsad visibilitet för resten av året. Vi reviderar våra regionala utsikter för efterfrågan på marknaden för helåret 2022 i Nordamerika, främst på grund av leveransbegränsningar, och i Europa på grund av lägre konsumentförtroende. Vi förväntar oss dock fortfarande att efterfrågan i dessa regioner kommer att ligga över nivåerna före pandemin."

Utsikterna för Europa är nu negativt för helåret 2022 (tidigare oförändrat), medan utsikterna för Nordamerika nu är oförändrat (tidigare positivt).

Electrolux, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning30 11829 0263,8%
Rörelseresultat1 5752 297-31,4%
Rörelsemarginal5,2%7,9%
Nettoresultat9501 556-38,9%
Resultat per aktie, kronor3,405,41-37,2%


http://media.finwire.com/media/FWM0073540-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Electrolux

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Electrolux

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt