Endomines arbetar vidare med uppstart i Finland
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Endomines arbetar vidare med uppstart i Finland

Gruv- och prospekteringsbolaget Endomines har kommit igång med arbetet vid den finska gruvan i Pampalo, medan satsningen i USA har mött lite motstånd.

Företaget arbetar vidare med att starta igång produktion i Finland. All personal är på plats och är utbildad. Bolaget upprepar att de första gruvstrossarna på 815-gruvnivån kommer att tas i produktion i februari 2022. Hittills har såväl malmhalten och tonnaget från utvecklingen av gruvan varit högre än ursprungligen planerats och budgeterats.

Anrikningsverket har fungerat mycket bra från början och de första leveranserna till Boliden har inletts. Verket har gått till en kapacitet om över 60 procent. Gruvbolaget spår nu att full kapacitet nås i mars.

I USA har Endomines återstartat gruv- och anrikningsverksamheten vid Friday-gruvan och Orogrande-anrikningsverket i Idaho, ett projekt som inleddes förra hösten och upptrappningen har pågått sedan dess.

I USA har bolaget haft problem rekryteringar och sjukfrånvaro.

Vidare har det vid brytningen av de första strossarna framkommit att guldmineraliseringen är mer oregelbunden än vad som tidigare tolkats. Detta gör att man måste genomföra ytterligare borrningar. Programmet kommer att genomföras under de kommande två till tre månaderna. Malmbrytningen och den underjordiska gruvutvecklingen kommer nu tillfälligt att stoppas och företaget kommer att enbart fokusera arbetet på underjordisk kärnborrning för att testa malmlinsernas halter och kvantitet. Resultatet från borrningen kommer sedan att göra det möjligt för företaget att planera malmbrytningen på ett mer kostnadseffektivt sätt, fokusera sig på minskning av driftskostnader och se till att alla gruvaktiviteter är väl anpassade.

Efter slutförandet av borrprogrammet kommer malmmodellerna och malmresurserna att uppdateras och, om resultaten uppfyller de nuvarande förväntningarna, kommer gruvupptrappningen att fortsätta, uppger Endomines. På grund av ett mycket litet malmlager vid bruket och kommande vägavstängningarna på grund av vinter- och menförestid, som förhindrar malmtransporter från gruva till anrikningsverket, kommer också malmanrikningen att tillfälligt stoppas.

Endomines har flera historiska gruvor med goda utvecklingsmöjligheter i sin USA-projektportfölj. Tillgångarna är viktiga om bolaget på sikt skall utvecklas till att bli ett medelstort guldgruvföretag. Bolaget planerar att påbörja miljö-, prospekterings-, metallurgiska och andra projektutvecklingsaktiviteter under senare delen av 2022.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt