Ericsson ökar omsättning men minskar rörelseresultat under tredje kvartalet (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ericsson ökar omsättning men minskar rörelseresultat under tredje kvartalet (uppdatering)

Ericsson

(uppdatering avser marknadstillväxt, vd-kommentar, organisk tillväxt)

Telekomleverantören Ericsson redovisar en omsättning som var högre än väntat under tredje kvartalet. Rörelsevinsten minskade och det justerade rörelseresultatet var sämre än väntat.

Omsättningen steg 20,8 procent till 68 miljarder kronor (56,3). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 66,3. Den organiska tillväxten var 3 procent.

Bruttomarginalen var 41,4 procent (44).

Rörelseresultatet blev 7,1 miljarder kronor (8,8). Rörelsemarginalen var 10,4 procent (15,6).

Justerat rörelseresultat uppgick till 7,2 miljarder kronor (8,8), väntat var 8,6, med en justerad rörelsemarginal på 10,6 procent (15,6).

Resultatet efter skatt blev 5,4 miljarder kronor (5,8), analytikerkonsensus 5,5.

Resultat per aktie hamnade på 1,56 kronor (1,73).

Marknadsutsikterna för Europa sänks för helåret. Övriga upprepas. Den globala marknaden för radioaccessnät (RAN) uppskattas öka med 5 procent under 2022. Nordamerika förväntas växa med 12 procent, Europa med 1 procent (5) och Kina med 4 procent. Detta enligt Dell´Oro Mobile RAN Outlook.

"Vi ser robust underliggande resultat och starkt momentum i verksamheten, och vi fortsätter att genomföra vår strategi. Detta innefattar ledarskap inom mobilnät genom ökade marknadsandelar. Sedan 2017 har vi ökat marknadsandelen inom RAN, Kina oräknat, från 33 till 39 procent, och vi har vunnit flera kontrakt i olika geografiska områden under tredje kvartalet", uppger vd Börje Ekholm.

"Vi fortsätter att befästa vår starka position inom 5G för att tillvarata de betydande möjligheter som öppnar sig i den snabbast uppskalande mobilgenerationen. Vår expansion i det spännande och snabbväxande Enterprise-området accelererar med förvärvet av Vonage, som ger oss tillgång till ett kraftfullt utbud av molnkommunikationstjänster", fortsätter Ericsson-chefen.

Han upprepar också att stora projekt i tidiga faser har en utspädande effekt på bruttomarginalen.

Ekholm tar även upp inflationen.

"Med den rådande inflationen gör vi prisjusteringar samtidigt som vi utnyttjar utbyte av produkter för att hantera marginalerna. Vi förenklar också verksamheten i hela bolaget och kommer att fortsatt proaktivt se över möjligheter till kostnadsminskningar, samtidigt som vi fortsätter att utveckla branschledande produkter och tjänster", skriver han.

Målet om en ebita-marginal om 15-18 procent skall nås senast 2024. Kostnader kommer att kapas för att målet skall nås. Ekholm förväntar sig att omstruktureringskostnader ökar, men att de ligger i linje med företagets långsiktiga riktlinje om 1 procent av omsättningen.



Ericsson, mdkrQ3-2022KonsensusFörändring mot konsensusQ3-2021Förändring
Nettoomsättning6866,32,6%56,320,8%
Rörelseresultat7,18,8-19,3%
Rörelsemarginal10,4%15,6%
Rörelseresultat, justerat7,28,6-16,3%8,8-18,2%
Rörelsemarginal, justerad10,6%13,0%15,6%
Nettoresultat5,45,5-1,8%5,8-6,9%
Resultat per aktie, kronor1,561,73-9,8%
Konsensusdata från Bloomberg

http://media.finwire.com/media/FWM007CC33-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ericsson

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ericsson

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.