Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ework

Ework nästan halverar rörelseresultatet - ser positivt på att växa under 2021

Konsultmäklaren Ework redovisar minskande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Samtidigt nästan halverades resultatet då det belastades av en skattetvist i Norge och ett beslut att återbetala permitteringsstöd.

"Vi rapporterar stolt ett fjärde kvartal med fortsatt återhämtning. Tack vare våra medarbetares insatser, kraftfulla kostnadsreduktioner och vårt digitala erbjudande har vi lyckats väl, trots den
minskade efterfrågan vi såg under året", skriver Zoran Covid i sitt vd-ord.

Orderingången landade på 6 047 miljoner kronor (6 267), en minskning med 3,5 procent mot föregående år.

Omsättningen sjönk 8,6 procent till 3 238 miljoner kronor (3 543).

Övriga rörelseintäkter och därmed resultatet har påverkats negativt med 4,3 miljoner efter beslut av styrelsen att återbetala mottaget permitteringsstöd kopplat till covid-19.

Rörelseresultatet blev 17,2 miljoner kronor (32,1), med en rörelsemarginal på 0,5 procent (0,9).

Resultatet före skatt var 14,2 miljoner kronor (28,3).

Resultatet efter skatt blev 11,4 miljoner kronor (21,7), en minskning med 47,5 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,66 kronor (1,26), vilket innebär en minskning med 47,6 procent mot föregående år.

Resultatet är belastat med 7 miljoner kronor kopplat till en skattetvist i Norge. Bolaget överväger att överklaga beslutet från norska skattemyndigheten.

I utdelning föreslås 4,50 kronor (2,00).

"Under fjärde kvartalet har vi kunnat återgå till ett mer offensivt affärsläge. Marknaden har utvecklats starkare än i de scenarier vi såg framför oss under första halvåret, och påverkan av pandemins andra våg har varit ytterst begränsad under fjärde kvartalet. Tillsättningar av konsulter till nya uppdrag ökade åter under kvartalet, vilket innebar att affärer med högre marginal ökade som andel av försäljningsmixen", konstaterar Ework-chefen.

Han ser inför 2021 fortsatt positivt på möjligheterna att åter växa både omsättning och resultat och stärka marknadspositionen ytterligare.

Ework, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Orderingång6 0476 267-3,5%
Nettoomsättning3 2383 543-8,6%
Rörelseresultat17,232,1-46,4%
Rörelsemarginal0,5%0,9%
Resultat före skatt14,228,3-49,8%
Nettoresultat11,421,7-47,5%
Resultat per aktie, kronor0,661,26-47,6%
Utdelning per aktie, kronor4,502,00125,0%


http://media.finwire.com/media/FWM005A254-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om eWork

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien eWork

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt