Nyhet

'Fantastisk fit med Dynamic Code' - Aegirbios vd

Läkemedelsbolaget Aegirbio meddelade imorse att man lagt bud på diagnos- och hälsotestbolaget Dynamic Code. Av budet på 172 kronor per aktie, som värderar bolaget till 1,5 miljarder kronor, utgörs 15 kronor av kontanter och resten av aktier i Aegirbio. De senaste månaderna har Dynamic Codes aktie handlats mellan 160-170 kronor på Pepins.

I en intervju med Finwire kommenterar Aegirbios vd Martin Linde budet och framtidsutsikterna.

Storägare i Dynamic Code har åtagit sig att sälja 52,1 procent av aktierna och för att nå ett uppköp måste man komma över 95 procent av aktierna i bolaget, något som bolaget tror är möjligt.

"Vi tror att vi har goda chanser att uppnå det, Detta är även någonting som både köpare och säljare tror. Vi hoppas och tror att folk förstår logiken och framtidsutsikterna i det här. Vi ska göra allt vi kan för att bolaget ska vara väsentligt mycket mer värt om 12-36 månader. Vi ser att det finns en fantastisk fit mellan bolagen och det här är bara början av var vi är på väg".

På Pepins forum kan man emellertid se att många aktieägare anser att budet är för lågt och att man inte ser uppskattar att få betalt i Aegirbios "volatila aktie", som stigit över 1 000 procent sedan mars 2021. Sedermera ligger budpremien på cirka 10 procent jämfört med det volymviktade priset aktien handlats i de senaste månaderna.

Nästan samtliga kommentarer på forumet uttrycker sig besvikna till budet. Dock har dessa aktieägare indirekt redan accepterat budet, då alla ägare via Pepins ingår i storägaren DC Partners, som accepterat budet. DC Partners är bolaget största ägare och äger 17,8 procent av aktierna.

I samband med förvärvet flaggade även Aegirbio för ytterligare förvärv i alla bolagets fyra vertikaler labb, vårdcentralen, kvantitativa tester och snabbtester. Men med Dynamic Code fylls en lucka inom e-hälsa menar Linde.

"Givet att Dynamic Code kommer in så fylls en stor lucka inom att kunna göra den 'riktiga' e-hälsan. Är man sjuk kan man prata med en läkare digitalt och sedan kan du via läkaren, eller själv, beställa hem tester och ta dem själv i soffan. Vi är väldigt glada för detta".

En av profilerna i Draknästet, Sara Wimmercranz, som investerade i Dynamic Code 2017 via sitt bolag Backing Minds tackar ja till budet. Backing Minds är bolagets näst största ägare med 14,8 procent av aktierna i bolaget.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt