Fastigheter bidrog positivt till SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk, som ökade 4,7 procent i september

Nyhet

Fastigheter bidrog positivt till SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk, som ökade 4,7 procent i september

Fonden SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk steg 4,7 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 13,7 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvarig förvaltare Per Trygg.

Enligt Trygg var sektorerna med bäst utveckling under perioden fastigheter, 18 procent, kraftförsörjning, 7,3 procent, och råvaror, 6,2 procent. Sektorerna med sämst utveckling var energi, -7,7 procent, IT, -4,1 procent, och dagligvaror, 3,1 procent.

Positiva bidragsgivare för månaden var Paradox, Stillfront och Balder. Sämre gick det för Beijer Ref, Sinch och Sweco som utvecklades negativt.

Enligt Trygg gjordes de största aktieköpen under månaden i Sectra, Sinch och Biotage, medan de största försäljningarna gjordes i Concentric, Loomis och Stendörren.

Framöver tror Trygg att marknaden underskattar bra bolag.

"Vi tror att marknaden över tid underskattar bra bolags förmåga att fortsätta växa med god
lönsamhet, samtidigt som marknaden på kort sikt från tid till annan tenderar att överskatta
mindre bra bolags förmåga att börja växa, uppnå lönsamhet och stärka sin marknadsposition".

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Sweco, AddTech, Indutrade och Stillfron Group.

SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent4,7
Fond i år, förändring i procent19,1
Index i år, förändring i procent13,7

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev