Nyhet

Fastighetsägare vill höja hyresrättsnivåer rejält

Fastighetsägare vill höja sina hyresnivåer i hyresrätterna rejält.

I mellersta och västra Sverige är budet inför de kommande förhandlingarna en höjning med 10 procent. Det är enligt Hyresgästföreningen "oacceptabelt".

- Tio procent är egentligen en hitte på-siffra, säger förbundschefen Erik Elmgren i SVT.

Förhandlingar sker mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Rickard Ljunggren, vd för regionföreningen Fastighetsägarna GFR, menar att hyrorna behöver höjas mer än så egentligen.

- Tittar vi bara på innevarande år så handlar det kanske egentligen om att man skulle behöva en hyreshöjning på 20 till 25 procent bara för att täcka de kostnadsökningar som är just nu, säger han i SVT Aktuellt.

Hyresgästföreningen vänder sig helt emot kraven.

- Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar, säger Elmgren.

Sverige har cirka 1,9 miljoner hyresrätter.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/historiskt-hog-hyreshojning-kan-vanta

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt