Nyhet

FLSmidth

FLSmidth rapporterar i linje med omvända vinstvarningen, höjer utdelningen

Danska gruvutrustningsföretaget FLSmidth redovisar siffror för det fjärde kvartalet som överensstämmer med den omvända vinstvarningen från i slutet av januari. Utdelningen höjs till 3 danska kronor per aktie (2).

Omsättningen steg 21,2 procent till 5 135 miljoner danska kronor (4 236).

Ebita-resultat blev 338 miljoner danska kronor (235), med en ebita-marginal på 6,6 procent (5,5).

Rörelseresultatet blev 239 miljoner danska kronor (145), med en rörelsemarginal på 4,7 procent (3,4).

Resultatet efter skatt blev 161 miljoner danska kronor (78).

Orderingången landade på 5 084 miljoner danska kronor (4 965), en ökning med 2,4 procent mot föregående år.

FLSmidth verkar inom två områden, gruvindustrin och cementindustrin. Gruvdelen har gått bra då pandemin resulterat i högre råvarupriser. Inom cementindustrin har påverkan varit negativ och aktiviteten är låg på grund av en fortsatt överkapacitet.

”Sentimentet inom cementindustrin är fortfarande känslig för den allmänna volatiliteten inom den ekonomiska tillväxten med betydande regionala skillnader. Detta har förstärkts ytterligare av pandemin”, kommenterar vd Mikko Keto.

Mot bakgrund av detta ser bolaget ljust på utsikterna inom gruvindustrin (räknar med högre intäkter och ebita under 2022) medan cementdelen väntas fortsätta dras med ovannämnda utmaningar på kort sikt. FLSmidh förväntar sig dock att cementdelen återgår till en positiv ebita under 2022.

FLSmidth, MdkkQ4-2021Q4-2020Förändring
Orderingång5 0844 9652,4%
Nettoomsättning5 1354 23621,2%
EBITA33823543,8%
EBITA-marginal6,6%5,5%
Rörelseresultat23914564,8%
Rörelsemarginal4,7%3,4%
Nettoresultat16178106,4%
Utdelning per aktie, dkk3250,0%


http://media.finwire.com/media/FWM006ED22-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om FLSmidth & Co.

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien FLSmidth & Co.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt