Nyhet

Fortums

Fortums dotterbolag Uniper stöttas av tyska staten

Finländska energibolaget Fortum och dess dotterbolag Uniper är nu överens med den tyska regeringen om ett stabiliseringspaket. Den tyska staten tar en ägarandel om 30 procent i Uniper genom att teckna cirka 157 miljoner nya aktier och betalar cirka 267 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

Regeringen har vidare åtagit sig ett ytterligare kapitaltillskott på upp emot 7,7 miljarder euro kopplat till konvertibler. Statsägda KfW Bank kommer att tillhandahålla ytterligare 7 miljarder euro i likviditetsstöd till Uniper genom en utökad kreditfacilitet.

Fortum kommer kvarstå som majoritetsägare i Uniper, men innehavet minskar från cirka 80 till 56 procent i och med nyemissionen. Fortum handelsstoppades på Helsingforsbörsen under förmiddagen, aktien var då upp 8 procent.

Uniper är Tysklands största importör av naturgas och har drabbats hårt av minskad rysk gasimport.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt