Gamestop rusar på att Robinhood tillåter begränsad handel i tidigare stoppade aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Gamestop rusar på att Robinhood tillåter begränsad handel i tidigare stoppade aktier

Gamestop

Nätmäklaren Robinhood har meddelat att man kommer tillåta en begränsad handel i kursrusare som Gamestop och AMC Entertainment på fredagen.

Beskedet fick Gamestop att rusa 61 procent till 312 dollar i efterhandeln på torsdagen efter att ha rasat 44 procent under den ordinarie handeln. Aktien har som mest toppat på 483 dollar tidigare i veckan.

Robinhood fick mycket kritik när man inskränkte handeln i dessa aktier. Enligt bolaget gjordes detta för att möta kapitalkraven som finansinspektionen bestämmer för nätmäklare, samt för att skydda företaget och dess klienter.

Källor till CNBC uppger att Robinhood har använt vissa av sina kreditlinor för att klara av lånekraven. New York Times rapporterar att det handlar om 500 till 600 miljoner dollar och tillade att bolaget tar in ytterligare en miljard dollar från sina investerare. Kapitaltillskottet på 1 miljard dollar har nu under morgonen bekräftats av bolaget.

Utöver Robinhood har också en annan mäklare, E-Trade, bekräftat att man återupptar handeln i båda aktier på fredagen.

Aktierna har haft galna rusningar sedan småägare via nätforum gått ihop och köpt på sig de hårt blankade bolagen. Här ingår Gamestop och AMC. Det har drivit upp kurserna och tvingat hedgefonder som blankat bolagen att börja stänga sina positioner genom att köpa tillbaka aktierna, vilket ytterligare eldat på rallyt.

Handeln i aktien har också nått politikerna och huvudåklagare i USA. Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har kallat det för oacceptabelt att privatsparare inte fått handla i aktierna. Hon fick medhåll av republikanska senatorn Ted Cruz på Twitter. Demokraterna anser det vara felaktigt att privatsparare ska begränsas när hedgefonder tillåts gå ihop och driva ned kurserna i bolagen genom blankning.

New Yorks huvudåklagare har på Twitter sagt att man ser över aktiviteten i Robinhood-appen, inklusive handeln med Gamestop-aktien.

https://twitter.com/NewYorkStateAG/status/1354917642507866114

https://www.cnbc.com/2021/01/28/robinhood-will-allow-limited-buying-of-restricted-securities-friday-gamestop-jumps-after-hours.html

https://www.nytimes.com/2021/01/29/technology/robinhood-fundraising.html

https://www.theverge.com/2021/1/28/22254584/gamestop-robinhood-short-reddit-wallstreetbets-aoc-ted-cruz

https://www.theverge.com/2021/1/28/22254863/etrade-gamestop-amc-stock-reddit-wallstreetbets-robinhood

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Robinhood Markets

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.