Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Garo

Garo mer än fördubblar resultatet i första kvartalet

Elinstallationsbolaget Garo redovisar högre intäkter och mer än fördubblar resultatet i första kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg 17,0 procent till 290,6 miljoner kronor (248,3).

Ebitda-resultat blev 53,8 miljoner kronor (25,1), med en ebitda-marginal på 18,5 procent (10,1).

Rörelseresultatet blev 45,9 miljoner kronor (18,8), med en rörelsemarginal på 15,8 procent (7,6).

Resultatet före skatt var 47,2 miljoner kronor (18,3).

Resultatet efter skatt blev 38,3 miljoner kronor (14,6), en ökning med 162,3 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 3,83 kronor (1,46), vilket innebär en ökning med 162,3 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 16,6 miljoner kronor (-8,8).

"Första kvartalet 2021 har präglats av en hög aktivitet. Nettoomsättningen ökade med 17 procent och uppgick till 290,6 miljoner kronor drivet av en stark utveckling för affärsområde Garo Sweden och en utveckling i nivå med föregående år för affärsområde Garo International. Vi har haft en fortsatt stark försäljning inom produktområde E-mobility och sammantaget en bra efterfrågan inom de övriga produktområdena. Rörelseresultatet för kvartalet ökade med 144 procent till 45,9 miljoner kronor och rörelsemarginalen uppgick till 15,8 procent (7,6), huvudsakligen som ett resultat av den kraftiga volymökningen och positiv valutaeffekt mot jämförelseperioden", skriver bolaget i delårsrapporten.

- Den starka återhämtningen på marknaden har inneburit vissa utmaningar för oss. Bristande tillgång på komponenter påverkar just nu industrin i varierande omfattning. Under första kvartalet har Garo lyckats säkra upp materialförsörjningen men begränsad tillgång av råmaterial och komponenter kan komma att påverka vår produktion, kommenterar vd och koncernchef Patrik Andersson i delårsrapporten.

- Härutöver bedömer vi att marknadsförutsättningarna bortom pandemin i grunden inte har ändrats, även om det råder stor osäkerhet i samhället om pandemins långsiktiga konsekvenser för ekonomin. Marknaden för laddinfrastruktur växer strukturellt med antalet laddbara fordon och vi ser en fortsatt stark utveckling med ytterligare utbyggnad av laddinfrastruktur på samtliga marknader. Efterfrågan inom byggrelaterade produkter i Sverige förväntas i kombination med den viktiga ROT-sektorn vara stabil. Bostadsbyggandet har mattats något ifrån toppnivåerna de senaste åren men ligger fortsatt på en hög och stabil produktionstakt. Gällande övriga marknader där Garo är verksamt förväntas, bortom pandemin, en liknande marknadsutveckling. Sammantaget ser Garo positivt på de långsiktiga marknadsförutsättningarna, främst drivet av tillväxt inom laddinfrastruktur, avslutar Patrik Andersson.

Garo, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning290,6248,317,0%
EBITDA53,825,1114,3%
EBITDA-marginal18,5%10,1%
Rörelseresultat45,918,8144,1%
Rörelsemarginal15,8%7,6%
Resultat före skatt47,218,3157,9%
Nettoresultat38,314,6162,3%
Resultat per aktie, kronor3,831,46162,3%
Kassaflöde från löpande verksamhet16,6-8,8


http://media.finwire.com/media/FWM005F158-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Garo

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Garo

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt