GHP tar in delägare till satsning i Saudiarabien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

GHP tar in delägare till satsning i Saudiarabien

Sjukvårdbolaget GHP Specialty Care ingår avtal med Dag Andersson och Robert Ball som delägare i satsningen på diabetesvård i Saudiarabien. Satsningen sker i ett nystartat bolag där GHP äger 49 procent och resterande 51 procent ägs av de två omnämnda. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att GHP i september kommunicerat att de tappar sitt avtal om drift av flera sjukhus i Förenade Arabemiraten i början av 2022.

I samband med avtalet kommer Dag Andersson att lämna sitt styrelseuppdrag i GHP och istället gå in som styrelseordförande i det nystartade bolaget. Dag Andersson har under många år arbetat med etablering av verksamhet i Saudiarabien, bland annat under sin tid som koncernchef för Diaverum. Han är även vd på Xvivo Perfusion.

Robert Ball är sedan mars 2020 affärsområdeschef för GHP International och har innan det byggt upp National Ambulance i Förenade Arabemiraten.

Avtalet beskrivs innehålla en mekanism som innebär att GHP kommer att kunna tillgodaräkan sig cirka 75-85 procent av det totala bolagsvärdet vid en framtida försäljning. GHP:s andel av resultatet från det nystartade bolaget kommer att redovisas som en resultatandel i finansnettot.

GHP:s managementavtal i Kuwait påverkas inte av avtalet och fortsätter vara helägt av bolaget.

"Målet är att under 2022 starta en pilot för diabetesverksamheten via ett managementkontrakt, så att vi kan anpassa vår modell till landet och ha ett proof of concept för den efterföljande utbyggnaden. Behovet av bra diabetesvård är mycket stort i Saudiarabien och vår ambition är att bygga ett nätverk av diabeteskliniker runt om i Saudi de närmaste åren, säger Daniel Öhman, vd för GHP.

Det uppges vidare att när GHP på detta sätt anpassar sina kostnader och sitt ägande skulle GHP Internationals EBIT-resultat kunna vara på nästan samma nivå som 2020. Under 2022 förväntas resultatandelen från GHP:s andel av det nystartade bolaget ha en viss negativ påverkan på finansnettot.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt