Gullberg & Jansson: Stor vinnare på hemester-trenden - Analysguiden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Gullberg & Jansson: Stor vinnare på hemester-trenden - Analysguiden

Stark tillväxt prognostiseras fortsätta

Gullberg & Jansson har lyckts öka omsättningen mellan 18 och 23 procent de senaste 5 åren. Det särskilt intressanta att bevaka blir utfallet på tredje och särskilt fjärde kvartalen. Tredje kvartalet är generellt svagare omsättningsmässigt än andra och sista kvartalet är ofta årets minst lönsamma, med ett negativt resultat senaste åren. Vi ser oavsett detta tydliga indikationer på att tillväxten för helåret 2020 kommer vara stark jämfört med tidigare år. Tillväxttakten har i genomsnitt varit 27 procent årligen sedan 2011. Vi modellerar, konservativt, en 25 procentig omsättningsökning för helåret 2020. Vi antar därefter en något lägre, 20 procent, ökning 2021 för att därefter jämna ut sig till 15 procent årligen. Trots höga siffror bör detta ses som konservativa siffror om bolagets tidigare utveckling och marknadsutsikter beaktas.

Stort utrymme för växande marknad

Poolmarknaden i Norden har växt stadigt de senaste åren och vedertagna siffror i branschen talar om mellan 60–70 000 nedgrävda, privata pooler i Sverige. Därtill finns uppskattningsvis 450 offentliga simhallar utspritt över hela landet. Det uppskattas att det byggs omkring 4–5 000 pooler årligen i Sverige. Detta uppskattas ha ökat kraftigt under rådande Covid-19 pandemin, där Gullberg & Jansson tillsammans med många andra pooltillverkare har sett en kraftigt ökning i försäljningen. Det är ännu tidigt att förutspå hur länge denna ökning kommer hålla i sig men det finns indikationer på att denna trend kommer hålla i sig enligt svenska badbranschen. Enligt uppgifter från bolaget så har vi idag i Sverige omkring 6–7 pooler per tusen invånare. I Tyskland är motsvarande siffra ca. 10 pooler per 1000 invånare och i Frankrike hela 26 pooler per 1000 invånare.

Uppsida tydlig trots kursuppgång

Med basis våra prognoser, en DCF-värdering och relativa jämförelser finner vi ett motiverat värde på Gullberg & Jansson på mellan 30–35 kronor. Vi ser tecken på att bolaget är på god väg till ännu bättre lönsamhet och tidiga indikationer pekar på att det starka uppsvinget för branschen inte nödvändigtvis behöver försvinna kommande år. Skulle lanseringen av det nya dotterbolaget vara framgångsrikt kan det innebära att bolaget utjämnar omsättningen över kvartalen och göra det mindre påverkat av säsongsvariationer. Värt att hålla i åtanke är att företaget verkar inom sällansköpsbranscher där konjunkturpåverkan kan visa sig stor. Gullberg & Janssons tillväxt- resa har hittills varit mycket imponerande och fortsätter det på inslaget spår så är uppsidan stor.

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/gullberg_jansson_q2_uppdragsanalys.pdf

Research feed

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Gullberg & Jansson

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Gullberg & Jansson

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt