Nyhet

Heico avyttrat efter uppgång - Pareto Global ökade 0,9 procent i september

Fonden Pareto Global B steg 0,9 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,5 procent och är därmed sämre än index som har minskat 2,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Andreas Sørbye, Johnar Håland och Ole Jørgen Grøneng Nilsen.

Bland fondens positiva bidragsgivare fanns Heico, Abbott och Unilever.

"Vi investerade i det amerikanska företaget Heico under marknadsnedgången i mars och april. Företaget levererar delar till passagerarflygplan och elektroniska komponenter för flyg-, sjukvårdsindustrin och telekommunikation. Deras historia sedan 1990 är exceptionell, med 19 procent årlig vinsttillväxt och 24 procent årlig avkastning", skriver förvaltarna.

Under september valde förvaltarna dock att sälja innehavet. Dels anser man att värderingen nått för höga nivåer och dessutom anser förvaltarna att bolagets ledning visat ovilja att förbättra sin praxis för ESG-rapportering.

Sedan Unilever släppte rapport för andra kvartalet har aktien gått mycket starkt. Med ett underliggande rörelseresultat som ökade med fyra procent slog bolaget marknadens förväntningar, uppger förvaltarna. Angående attraktiva egenskaper i bolaget pekar förvaltarna på dess diversifierade resultbas, då bolaget är verksamma inom flera olika produktkategorier.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Microsoft, ÅF och Prudential med portföljvikterna 8,0, 5,3 respektive 5,0 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden vid tidpunkten mot USA (52 procent vikt), Storbritannien/Irland (14 procent) och Norden (9 procent).

Pareto Global B, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent0,9
Index MM, förändring i procent0,3
Fond i år, förändring i procent-7,5
Index i år, förändring i procent-2,7

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt