Heimstaden köper Niams danska fastighetsportfölj för 16,6 miljarder kronor

Nyhet

Heimstaden köper Niams danska fastighetsportfölj för 16,6 miljarder kronor

Fastighetsbolaget Heimstadens dotterbolag Heimstaden Bostad har tecknat avtal om att förvärva Niams danska fastighetsportfölj, med namnet HD Ejendomme, som är ett av Danmarks ledande bostadsfastighetsbolag. Avtalad köpeskilling uppgår till 16,6 miljarder svenska kronor, motsvarande 12,1 miljarder danska kronor, inklusive 946 miljoner svenska kronor, motsvarande 690 miljoner danska kronor, gällande kommande fastigheter under uppförande. Det framgår av ett pressmeddelande.

Portföljen består av 6 237 bostäder och 35 kommersiella enheter geografiskt utspridda i Danmark. HD Ejendomme har en helt integrerad operationell plattform vars struktur liknar Heimstadens, med jämförbara värderingar och en kundcentrerad affärsmodell.

I samband med affären övertar Heimstaden samtliga medarbetare från HD Ejendomme och integrerar dem i Heimstaden Danmark. Fastighetsportföljen kommer till fullo att ägas av Heimstaden Bostad.

Transaktionen förväntas vara slutförd tidigt 2021, efter konkurrensmyndighetens godkännande, och kommer att finansieras genom en blandning av skuld och eget kapital, främst från danska bostadsinstitut. Belåningsgraden kommer att hållas i enlighet med Heimstaden Bostads finanspolicy.

Bruttohyresintäkter för bostäderna uppgår till 824 miljoner konor, varav 52 miljoner kronor avser enheter under uppförande. Transaktionen omfattar också nio tomter avsedda för 73 600 kvadratmeter bostäder.

Portföljen består huvudsakligen av radhus fördelade över hela Danmark, koncentrerade nära stora och medelstora städer som Odense, Vejle, Horsens, Silkeborg och Randers.

De kommersiella enheterna består primärt av lager-, logistik- och enklare industriella fastigheter belägna i samma regioner som bostadsportföljen, vilket skapar operativa synergier. Heimstaden planerar att avyttra dessa fastigheter gradvis över de kommande åren.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev