Nyhet

Hemtagen teknikvinst i AMF Balansfond, som ökade sex procent under tredje kvartalet

AMF Balansfond har avkastat 6,0 procent under kvartalet vilket är 0,1 procent bättre än jämförelseindex (som avkastade 5,9 procent). Den svenska aktieportföljen har bidragit negativt medan den utländska aktiedelen har gett positivt bidrag, framförallt portföljinnehaven i Asien och USA utvecklades väl. Fondens övervikt mot aktier har gynnat fonden under kvartalet och gett ett positivt bidrag. Även ränteportföljen har gett positivt bidrag, till stor del förklarat av fondens exponering mot företagskrediter.

Ett bolag som gått bra inom hållbarhetstemat (ESG) detta kvartal är Vestas. Inom tech, som gått starkt den senaste perioden, är NVIDIA och Salesforce exempel på innehav som också varit gynnande för fonden under kvartalet. Även amerikanska Volvo-konkurrenten Caterpillar och amerikanska detaljhandelsbolaget Target har sett ett starkt tredje kvartal, det senare bolaget efter att e-handeln gynnats.

Halvledarbolaget TSMCs aktie har under perioden ökat 36 procent, som ett resultat av att Intel ska tillverka sina processorer hos bolaget. LG chem ökade 32 procent. Förvaltaren Björn Lind kommenterar.

“Bolaget är ett av världens ledande bolag inom EV-batterier till elbilar. Bolaget gynnas starkt av det stora skiftet vi ser för närvarande inom bilindustrin där efterfrågan och framtidstron för elbilar förbättrats avsevärt på sistone.”

På nedsidan i fonden kan man notera oljebolaget Total, dock är fonden underviktad i olja och därför relativt mindre påverkat av tappet.

Inom de svenska innehaven är Kinnevik upp 50 procent, Sinch har gått svagt men trots det är aktien upp mer än 150 procent under året. Bankerna SEB samt Handelsbanken har också haft ett tufft kvartal.

Fonden har delvis hämtat hem vinster från teknik.

“Ur ett sektorperspektiv har fonden ökat sin cykliska exponering något på bekostnad av teknikaktier och vissa mer defensiva aktier som blivit dyra inom till exempel konsumentrelaterade varor. Fonden har fortfarande en övervikt mot så kallade tillväxtbolag inom bland annat teknik och IT men det finns en strategisk balans med mer konjunkturkänsliga företag. Fonden är fortfarande underviktad finansbolag, men mindre än tidigare”, säger Lind.
Förvaltaren medger att värderingarna inom vissa segment har blivit mer ansträngda och att vissa aktier därmed blivit mer sårbara, men framhåller ändå att vissa delar av marknaden inte är lika högt värderade.

“Det är väldigt tudelat. Vår tro är att de risker som följer av hög värdering och extremt snabb återhämtning på aktiemarknaden som helhet balanseras av den potential vi ser tack vare fortsatt låga räntor, stimulanser och goda chanser till att vi får se ett vaccin. I närtid har vi det amerikanska valet som självklart kan göra marknaden mer volatil. Nya omfattande virusutbrott som gör att länder inför hårda restriktioner igen kan också medföra ökad volatilitet förstås.”

Om förvaltaren ska spå om framtida trender så lyfts hållbarhet och e-handel. Inom hållbarhet nämns bland annat Vestas. Björn Lind kommenterar e-handeln, digitalisering och den pressade reseindustrin.

“E-handelstrenden som fick en extra skjuts i och med Corona men som vi tror kommer att kunna ge fortsatt tillväxt. E-handelstrenden påverkar flera branscher, till exempel olika betalningslösningar, olika logistiklösningar och hur slutkunden tar emot sina varor. En annan trend som också stärkts av Corona är digitalisering. Även det något som påverkar många företag på olika sätt, till exempel via alla molntjänster. När väl ett vaccin kommer så kommer det förhoppningsvis att lätta på utsikterna för många turism- och reserelaterade bolag, men för många av dem är det tyvärr långt kvar tills de ser en normal efterfrågan och där är vi försiktiga tills vidare.”

Fonden har en övervikt mot aktier med cirka 3 procent, totalt utgör aktieandelen således 63 procent av portföljen.

Ränteportföljen ligger kvar med en övervikt mot företagskrediter, med som minst Investment Grade-status, vilket förvaltaren tror kommer gynna andelsägarna. Inom aktiedelen är fonden underviktad i tillväxtmarknader, som exempelvis Latinamerika och Östeuropa.

Förvaltaren ser positivt på rapportsäsongen.

“Resultaten brukar överraska positivt på helheten och vi väntar oss det även denna gång. Det finns en hel del bolag som pratar om att saker och ting utvecklats bättre än vad de förväntat sig, så möjligtvis kan det vara en indikation på att vi kommer att få se extra stora överraskningar på vissa håll. Samtidigt finns det vissa sektorer där vi fortsatt kommer att se extremt stora negativa utfall orsakat av Corona, men marknaden borde samtidigt vara ganska beredd på det.”

På det stora hela menar Lind att stimulanserna varit enorma och att det är det som drivit på marknaden. Det har enligt honom överlag varit tillräckligt.

“Ett särskilt positivt inslag är samarbetet inom EU som ledde fram till ett gemensamt stödpaket. För att återhämtningen skall fortsätta krävs dock löpande insatser, något beslutsfattare verkar väl medvetna om och därför utgår vi från att vi också kommer att få se det.”

.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt