Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

HMS

HMS Networks ökar intäkterna och rörelseresultat i fjärde kvartalet, återinför utdelningen (uppdatering)

(Uppdatering: fler detaljer i hela nyheten)

Industrikommunikationsbolaget HMS Networks redovisar ökande intäkter och rörelseresultat i fjärde kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Utdelningen föreslås återinföras.

Nettoomsättningen steg 17,1 procent till 405 miljoner kronor (346).

Rörelseresultatet blev 75 miljoner kronor (55), med en rörelsemarginal på 18,5 procent (15,9).

Det justerade rörelseresultatet i fjol var 33 miljoner kronor.

Resultatet före skatt var 70 miljoner kronor (47). Resultatet efter skatt blev 57 miljoner kronor (67), en minskning med 14,9 procent mot föregående år. Justerat resultat efter skatt var i fjol 33 miljoner kronor.

Resultat per aktie hamnade på 1,21 kronor (1,46), vilket innebär en minskning med 17,1 procent mot föregående år.

Orderingången steg till 408 miljoner kronor (337), en ökning med 21,1 procent mot föregående år.

Styrelsen föreslår en utdelning på 2 kronor per aktie, jämfört med noll kronor föregående år.

- Efter några utmanande kvartal var det glädjande att konstatera ett trendbrott i fjärde kvartalet med en återhämtning på marknaden. Både orderingången som uppgick till 408 miljoner kronor och försäljningen som uppgick till 405 miljoner kronor förbättrades organiskt med 13 procent res­pektive 8 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Som kommunicerats i de två senaste kvartalsrapporterna fortsätter den successiva förbättringen i marknaden, men nu även med tillväxt jäm­fört med motsvarande kvartal förra året, kommenterar vd Staffan Dahlström i bokslutskommunikéen.

HMS Networks lanserade i fjärde kvartalet sin nya nya långsiktiga strategi HMS2025. HMS2025 omfattar nya finansiella mål, som innefattar ett tillväxtmål med en nettoomsättning som överstiger ”π” miljarder, 3,14 miljarder kronor samt ett rörelsemarginalmål på 20 procent. För att nå dessa ambitiösa mål, kommer bolaget ha ett ökat fokus på förvärv, vilket resulterar i en något justerad utdelningspolicy. Vidare innehål­ler HMS2025 nya ambitioner kring bolagets fokusmarknader, hållbarhet, medarbetar- och kundnöjdhet.

- Det fjärde kvartalet var ett steg i rätt riktning för HMS. Även om det fortfarande finns en stor osäkerhet i marknaden och risk för lokala nedstängningar, ser vi att världen anpassar sig allt bättre till situationen som följer med pandemin. Vi räknar med att 2021 kom­mer präglas av en fortsatt återhämtning och ser även att den positiva trenden har fortsatt i starten av 2021, kommenterar Staffan Dahlström utsikterna. - Vi arbetar vidare med fokus på långsiktig tillväxt utifrån en balan­serad syn på våra kostnader. Långsiktigt bedömer vi även fortsätt­ningsvis att marknaden för Industriell ICT (Information & Communication Technology) kommer att utgöra ett intressant område, både när det gäller organisk tillväxt och förvärv, avslutar Staffan Dahlström.

HMS Networks, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Orderingång40833721,1%
Nettoomsättning40534617,1%
Rörelseresultat755536,4%
Rörelsemarginal18,5%15,9%
Resultat före skatt704748,9%
Nettoresultat5767-14,9%
Resultat per aktie, kronor1,211,46-17,1%
Utdelning per aktie, kronor2,000,00


http://media.finwire.com/media/FWM0059A7C-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om HMS Networks

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien HMS Networks

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt