Nyhet

Hög andel konjunkturkänsliga bolag i Lannebo Småbolag Select, som ökade 5,6 procent i augusti

Fonden Lannebo Småbolag Select steg 5,6 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 4,0 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Mats Gustafsson & Hjalmar Ek.

Månadens bästa innehav blev belysningsföretaget Fagerhult, vars aktie steg 23 procent. Bolaget minskade sin omsättning med cirka 15 procent, men förvaltarna uppger att man trots det lyckades upprätthålla sina marginaler.

Även medicinteknikbolaget Revenio utvecklades under augusti starkt. Bolagets omsättning växte 15 procent i kvartalet, trots att flera av Revenios marknader påverkats negativt av nedstängningar.

Innehaven i Dometic, Hexpol och Trelleborg såg under månaden också kursuppgångar.

På den negativa sidan fanns bland annat hotellfastighetsbolaget Pandox, fastighetsbolaget Fabege och bevakningsföretaget Securitas. Enligt förvaltarna påverkades Pandox negativt av den ökade smittspridningen i Europa under månaden.

Under månaden ökade fonden sina innehav i Xvivo Perfusion, Fabege samt NCC.

Förvaltarna uppger att man efter starka kursutvecklingar och stigande värderingar avyttrade delar av innehaven i Dometic, BHG och Lagercrantz.

"Även om den ekonomiska statistiken under augusti var något mer blandad än tidigare pekar de flesta indikatorer på en fortsatt återhämtning. Baserat på detta bör flera konjunkturkänsliga bolag se en markant förbättring i efterfrågan jämfört med det extremt svaga andra kvartalet. Fonden har positionerat sig för den ekonomiska förbättring som någon gång kommer, med en hög andel konjunkturkänsliga företag. Vi anser att industriföretag överlag värderas snålt baserat på deras normala intjäningsnivåer", avslutar förvaltarna.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet OEM, Securitas och Alimak med portföljvikterna 8,4, 5,8 respektive 5,4 procent.

Lannebo Småbolag Select, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent5,6
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent-4,0
Index i år, förändring i procent7,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt