Hög andel konjunkturkänsliga bolag i Lannebo Småbolag Select, som ökade 5,6 procent i augusti

Nyhet

Hög andel konjunkturkänsliga bolag i Lannebo Småbolag Select, som ökade 5,6 procent i augusti

Fonden Lannebo Småbolag Select steg 5,6 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 4,0 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Mats Gustafsson & Hjalmar Ek.

Månadens bästa innehav blev belysningsföretaget Fagerhult, vars aktie steg 23 procent. Bolaget minskade sin omsättning med cirka 15 procent, men förvaltarna uppger att man trots det lyckades upprätthålla sina marginaler.

Även medicinteknikbolaget Revenio utvecklades under augusti starkt. Bolagets omsättning växte 15 procent i kvartalet, trots att flera av Revenios marknader påverkats negativt av nedstängningar.

Innehaven i Dometic, Hexpol och Trelleborg såg under månaden också kursuppgångar.

På den negativa sidan fanns bland annat hotellfastighetsbolaget Pandox, fastighetsbolaget Fabege och bevakningsföretaget Securitas. Enligt förvaltarna påverkades Pandox negativt av den ökade smittspridningen i Europa under månaden.

Under månaden ökade fonden sina innehav i Xvivo Perfusion, Fabege samt NCC.

Förvaltarna uppger att man efter starka kursutvecklingar och stigande värderingar avyttrade delar av innehaven i Dometic, BHG och Lagercrantz.

"Även om den ekonomiska statistiken under augusti var något mer blandad än tidigare pekar de flesta indikatorer på en fortsatt återhämtning. Baserat på detta bör flera konjunkturkänsliga bolag se en markant förbättring i efterfrågan jämfört med det extremt svaga andra kvartalet. Fonden har positionerat sig för den ekonomiska förbättring som någon gång kommer, med en hög andel konjunkturkänsliga företag. Vi anser att industriföretag överlag värderas snålt baserat på deras normala intjäningsnivåer", avslutar förvaltarna.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet OEM, Securitas och Alimak med portföljvikterna 8,4, 5,8 respektive 5,4 procent.

Lannebo Småbolag Select, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent5,6
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent-4,0
Index i år, förändring i procent7,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev