Humana kommenterar misstänkt grovt brott på äldreboende och ett annat ärende
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Humana kommenterar misstänkt grovt brott på äldreboende och ett annat ärende

Vård- och omsorgsbolaget Humana kommenterar misstänkt grovt brott på ett av bolagets
äldreboende, vilket har uppmärksammats i media.

"Den 6 oktober fick vi via media veta att en person har häktats misstänkt för våldtäkter på Riddarstensgården, Humanas äldreboende i Lerum. Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017 när den misstänkte arbetade på Riddarstensgården", skriver Humana.

– Det är fruktansvärda misstankar riktade mot en tidigare anställd som vi ser allvarligt på. Det var en chock när detta uppdagades, flera år efter händelserna ska ha ägt rum. Så fort vi fick kännedom informerade vi medarbetare, anhöriga och i den mån det är möjligt även våra boende och erbjöd stöd. Vi samarbetar såklart också med polisen i deras utredningsarbete, säger Anders Broberg, chef för äldreomsorg på Humana.

Polisens förundersökning om våldtäkterna 2015–2017 är sekretessbelagd. Det gör att Humana inte har mer information än det som står i pressmeddelanden från åklagaren i ärendet.

"I veckan har media uppmärksammat ett helt annat ärende som avser 2021. Det riskerar olyckligtvis att sammanblandas och förväxlas med de hemska misstankarna kring våldtäkter åren 2015–2017", skriver bolaget.

Det andra ärendet, från 2021, rör en anmälan som en person gjort av Riddarstensgården till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Personen som gjort anmälan var anställd på boendet under ett par månader våren 2021. Ett par månader efter att personen slutat gjorde vederbörande en anmälan till IVO och hävdade en rad missförhållanden på boendet.

Humana har noga utrett de påstådda missförhållandena. Humanas kvalitetsavdelning har genomfört en lex Sarah-utredning med anledning av anmälan, och har också på IVO:s begäran yttrat sig om anmälan. Både utredningen enligt lex Sarah och yttrandet är inlämnade till IVO.

Utredningen har inte kunnat identifiera någon av de påstådda missförhållandena till händelser i tid, inte heller till någon kund. Anmälaren minns inte vem som var utsatt, inte heller när det ska ha skett, annat än att det var i mars 2021.

Av utredningen, som bygger på intervju med anmälaren, intervjuer med medarbetare på avdelningen (individuella) och chefer samt styrdokument, framgår att anmälarens faktauppgifter inte stämmer. Anmälaren och avdelningens samtliga övriga medarbetare lämnar motsatta uppgifter och gör helt andra tolkningar av förhållandena för arbetet i mars 2021.

"Vår slutsats är därför att sannolikheten är hög för att de påstådda händelserna inte alls har inträffat så som de beskrivits av anmälaren. Vårt ställningstagande är att det inte föreligger någon påtaglig risk för missförhållanden i verksamheten", skriver Humana.

https://www.humana.se/om-humana/press/nyheter/2021/10/angaende-misstankt-grovt-brott-pa-aldreboende/

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Humana

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Humana

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.