Nyhet

IDL Biotechs omsättning nära halverades i tredje kvartalet - osäkert marknadsläge

Diagnostikbolaget IDL Biotech nästan halverar omsättningen under tredje kvartalet medan förlusten är något lägre än föregående år tack vare en anpassad organisation och ett fokus på kostnader.

"Den förbättring som sågs under slutet av andra kvartalet stannade till viss del upp, framför allt på de asiatiska marknaderna. Europa ser bättre ut även om omsättningen under kvartalet inte nådde upp till bolagets förväntningar", konstaterar bolaget och pekar ut covid-19 som orsaken.

Omsättningen sjönk 48,3 procent till 3,0 miljoner kronor (5,8). Minskningen gäller alla produkter och marknader.

Rörelseresultatet blev -3,2 miljoner kronor (-3,4).

Resultatet före och efter skatt var -3,2 miljoner kronor (-3,4).

Resultat per aktie hamnade på -0,05 kronor (-0,05).

Likvida medel uppgick till 16,3 miljoner kronor (27,8).

"Försäljningen av UBC Rapid i Tyskland drabbades av en nedgång under våren. Glädjande nog har försäljningen återhämtat sig oväntat snabbt och tredje kvartalet har inneburit volymer nära normal nivå. Effekterna för produkten TUBEX TF däremot har på samtliga marknader kommit senare och dessutom varit kraftigare än vad som kunnat förutses. Det är förklaringen till det svaga resultatet under kvartal tre. Detta sammanfaller även med den säsongsmässiga nedgången som historiskt sett alltid resulterat i en något lägre omsättning för produkten TUBEX TF under tredje kvartalet i samband med sommarmånadernas torrperiod. Tyfoidfeber är en vatten- och livsmedelsburen infektionssjukdom där incidensen ökar under regnperioden", uppger bolaget.

IDL Biotech uppger att marknadsläget är osäkert, framför allt på marknader utanför Europa och då främst i Sydostasien och Afrika. Trots den ökade smittspridningen i Europa har marknaden för bolagets produkter dock börjat att normaliseras.

IDL Biotech, MkrQ3-2020Q3-2019Förändring
Nettoomsättning3,05,8-48,3%
Rörelseresultat-3,2-3,4
Resultat före skatt-3,2-3,4
Nettoresultat-3,2-3,4
Resultat per aktie, kronor-0,05-0,05
Likvida medel16,327,8-41,4%

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om IDL Biotech

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien IDL Biotech

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt