Insplorion tycker Powercells affär med Bosch är ett bra exempel på licensavtal - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Insplorion tycker Powercells affär med Bosch är ett bra exempel på licensavtal - vd

Sensorföretaget Insplorion meddelade under tisdagen att bolaget fått tummen upp av de amerikanska patentmyndigheterna för bolagets patentansökan kopplat till batterisensorn.

Göteborgsföretaget står på flera ben, däribland sensorer för luftkvalitet, vätgas och slutligen batterier. Företaget har också en pågående instrumentförsäljning som syftar till att generera ett kassaflöde och verifierar tekniken.

Batterisensorn har vd Patrik Dahlqvist pekat ut som en möjlig volymmarknadsprodukt. Strategiskt är inte planen att företaget själva skall bygga upp stora produktionsanläggningar och bearbeta marknaden utan man satsar istället på att nå stora aktörer inom området genom att teckna licensavtal. De diskussionerna stärks nu genom att patentskyddet stärkts upp.

“Vi har ett mycket bra patentskydd som vi nu förstärker. I grunden har vi ett moderpatent, som täcker vår teknik, och nu utökas detta patentskydd i USA med skydd när tekniken används som batterisensor. Det här bedömer vi bland annat är viktigt i våra pågående samtal med möjliga partners”, säger vd Patrik Dahlqvist till Finwire.

Han betonar att företaget inte bara arbetar med patent för att skydda sin teknologi utan den skyddas också i det operativa arbetet där Insplorion inte avslöjar för mycket om sin teknologi till intressenter, uppger han.

När det gäller möjlig licenspartner har företaget redan ett stort samarbetsprojekt med en aktör. Det multinationella bolaget, som inte namngivits, arbetar med en förstudie kring tekniken. Det arbetet kommer att vara klart under nästa år. Förstudien ger ingen exklusivitet utan Insplorion arbetar på att hitta fler möjliga partners.

“Vi arbetar på flera fronter för att säkra upp ytterligare partners inom batterier. Corona har såklart haft en viss påverkan då mässor och annat inte fungerat som vanligt. Vi upplever ett stort intresse och jobbar strategisk. Jag kan inte ge någon tidsuppskattning för när vi kan komma i mål med ett avtal, men om allt går enligt plan med den pågående förstudien kan det därifrån utvecklas snabbt”, säger Dahlqvist.

På en fråga om referensavtal som han anser speglar det som Insplorion vill uppnå pekar på han på Powercell, vilket också är ett teknikföretag från Göteborg. Powercell ingick under våren i fjol ett utvecklings- och licensavtal med tyska Bosch rörande tekniken Powercell S. Det avtalet innebar att Powercell fick en engångsbetalning om cirka 530 miljoner kronor, och därefter en royalty på varje såld produkt.

“Det är ett bra exempel på hur vi ser att också Insplorion skulle kunna kommersialisera sin batterisensor med avtal med en global aktör. Ett licensavtal har ofta en större engångssumma när avtalet kring exklusivitet skrivs som därpå följs av en royalty som är baserad på försäljning. Riktmärke för royalty är kring 5-10 procent för en tekniklicens där tagaren står för allt i övrigt, både produktion och försäljning”, säger Dahlqvist.

Insplorion-chefen ser inte idag att bolaget själva skall bygga upp fabriker och leverera sina sensorer själva för de största volymerna. Långsiktigt bedömer han att speciellt fordonsindustrin vill ha starka stora välkända underleverantörer och inte mängder med mindre teknikaktörer.

[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Insplorion

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt