Nyhet

IPO-aktuella

IPO-aktuella Adtraction oberoende av spårningsförändringar - ska ta nästa steg gällande expansion

Noteringsaktuella annonsplattformsbolaget Adtraction, som började handlas på First North i dag den 7 december, påverkas inte särskilt kraftigt av Apples och Googles förändringar inom spårning och personlig integritet. Det förmedlar vd Simon Gustafson i en exklusiv intervju med Finwire.

- Vi har ganska diversifierade trafikkällor men sådana typer av förändringar kan slå ganska hårt mot vissa enskilda aktörer, förtydligar bolagschefen.

Under intervjun framgår det också att Adtraction, som via ett tvåsidigt nätverk sammankopplar annonsörer med partners, har ett spårningsverktyg som fungerar även om tredjepartscookies blockeras.

I samband med börsnoteringen tar bolaget in 75 miljoner kronor i färskt kapital vid full tilldelning, varav 75 procent ska gå till förvärv och geografisk expansion medan resten ska finansiera snabbare tillväxt i befintliga marknader, men även produktutveckling.

- Vi har utvecklat det här bolaget i många år, och vi är nu redo för att ta nästa steg gällande expansion. Vi har hittat en modell för att expandera till andra länder och vill nu lägga mer resurser på dem satsningarna nu, kommenterar Gustafson.

Under de senaste fem åren har bolaget växt intäkterna med 30 procent i genomsnitt per år, men det väntas sakta in något. I stället har en tillväxttakt om över 20 procent satts upp som mål.

Det avser en kombination av både organisk och förvärvsdriven tillväxt.

- Dagens mål är ganska lågt jämfört med vår starka historiska tillväxt, men vi är samtidigt ödmjuka inför att vi växer ifrån högre siffror, framhåller vd:n.

Adtraction kollar även på att börja med nya affärsmodeller som exempelvis intäktsdelningar (revenue share) samt en lösning för streamingtjänster. Bolaget utvecklar också API:er, applikationsprogrammeringsgränssnitt, för att bli som ”digital räls” mellan de olika typerna av aktörer på marknaden.

Bolaget börsnoterades idag och har vid skrivande stund stigit knappt 17 procent från teckningskursen om 60 kronor.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Adtraction

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Adtraction

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt