Nyhet

Itab

Itab lämnar omvänd vinstvarning

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept förväntar sig rapportera väsentligt högre justerat ebitda-resultat för räkenskapsåret 2020 jämfört med den preliminära vägledningen från den 10 juli 2020.

Justerad ebitda för räkenskapsåret 2020 före omstruktureringskostnader och vissa poster avseende lagernedskrivning av engångskaraktär, förväntas uppgå till cirka 575 miljoner kronor, jämfört med prognosintervallet 380-420 miljoner kronor. Engångskostnaderna för samma period förväntas uppgå till cirka 200 miljoner kronor, varav cirka 75 miljoner kronor avser lagernedskrivning, jämfört med vägledningen om cirka 100 miljoner kronor.

"Resultatförbättringen förklaras av högre försäljning med bättre lönsamhet samt snabbare effekt av bolagets besparingsåtgärder än vad som tidigare förutsågs. Osäkerheten kring distribution och produktion på grund av den pågående pandemin har gjort det svårt att prognostisera med precision", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Utöver tidigare uppskattade engångsposter för omstrukturering har bolaget identifierat ett extraordinärt behov av att skriva ner lagervärdet med cirka 75 miljoner kronor, varav cirka 25 miljoner kronor är direkt kopplade till omstrukturering och ytterligare cirka 50 miljoner kronor är av engångskaraktär som främst är en effekt av den minskade omsättningen kopplat till historiskt trögrörliga lager samt inkuranser.

Definitiv rapport kommer den 9 februari.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ITAB Shop Concept

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ITAB Shop Concept

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt