Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Johnson & Johnson ska delas upp i två bolag - aktien stiger (uppdatering)

(Uppdatering avser tredje stycket samt kursinfo)

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson planerar att dela upp verksamheten i två separata bolag, rapporterar Wall Street Journal.

Planen är att knoppa av konsumentvarudivisionen som säljer varumärken som Band-Aid, Tylenol och Baby Powder inom 18-24 månader säger vd Alex Gorsky i en intervju med affärstidningen.

I ett pressmeddelande från bolaget framgår det att konsumentvarudivisionen också kommer att vara ett noterat bolag. Det är ännu oklart vem som kommer att leda divisionen. Det framgår också att Alex Gorsky kommer att bli styrelseordförande för kvarvarande J&J som fokuserar på läkemedel medan ny vd blir Joaquin Duato, idag vice styrelseordförande. Duato tillträder den 3 januari 2022.

J&J delar upp bolaget för att verksamheterna, kunderna och marknaderna har divergerat kraftigt under de senaste åren.

"Den bästa vägen framåt för att säkerställa hållbar tillväxt på lång sikt och bättre möta patienternas och konsumenternas krav är att ha vår konsumentverksamhet som ett separat hälsovårdsföretag", säger Gorsky.

Detaljerna kring uppdelningen, vad det nya bolaget ska heta och vem som ska leda verksamheten har inte fastställts i dagsläget.

Beskedet kommer efter att konkurrenter som Pfizer och Merck & Co sålt av sina konsumentverksamheter för att fokusera på de mer snabbväxande verksamheterna inom läkemedel.

Johnson & Johnson stiger 5 procent i förhandeln i USA.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Johnson & Johnson

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Johnson & Johnson

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt