Josab förvärvar kinesiska Clear Industry till en värdering på 56,8 miljoner kronor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Josab förvärvar kinesiska Clear Industry till en värdering på 56,8 miljoner kronor

Vattenreningsbolaget Josab Water Solutions köper 95,59 procent av det kinesiska cleantech-bolaget Clear Industry som värderas till 56,8 miljoner kronor. Affären är villkorad av godkännande på extra bolagsstämma i Josab. Det framgår av ett pressmeddelande.

Transaktionen görs genom en apportemission till en kurs på 2,29 kronor per aktie, vilket är 154 procents premie över torsdagens stängningskurs. Transaktionen ger Clear Industrys nuvarande ägare 22 procent av aktierna i den sammanslagna koncernen. Josab tar i samband med transaktionen upp lån om 30 miljoner kronor för att bistå med finansiering av rörelsekapital för att den sammanslagna koncernen ska bibehålla en snabb expansionstakt. Möjlig tilläggsköpeskilling kan komma att erläggas motsvarande tio gånger 2022 och 2023 års resultat efter skatt på delen som överskrider 6,25 miljoner kinesiska renminbi, motsvarande 8,87 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Clear Industry har byggt en kommersiell bas i Shanghai-området där deras fokus är att hantera matavfall spritt över Kina genom patenterad teknologi. Produkterna av processen är biogas, biobränsle, samt genom ett antal pilotanläggningar, protein.

Clear Industry är idag lönsamt och förväntas 2021 omsätta 70 miljoner renminbi, motsvarande 99,4 miljoner kronor. Prognos för nästa års omsättning är 112 miljoner renminbi, motsvarande 160 miljoner kronor med en en vinst på 7,74 miljoner renminbi, motsvarande 11 miljoner kronor.

Clear Industry har idag sålt 30 anläggningar som är i drift och har tre pilotanläggningar för proteinproduktion. Den totala marknadspotentialen i Kina bedöms ligga runt 1 000 anläggningar.

- Förvärvet skapar efter många års arbete äntligen en mycket stark bas för Josab, både finansiellt och kommersiellt. Vi får nu möjlighet att snabbare expandera Josabs starka teknikerbjudande för vattenrening parallellt med Clear Industrys hantering av matavfall. I och med fusionen förväntar vi oss att Josab koncernen uppvisar lönsamhet redan under 2022. Genom att Clear Industry får tillgång till Stockholms finansmarknad finns det också förutsättningar för framtida riskkapital som innebär att en fortsatt mycket snabb expansion kan uppnås, kommenterar Peter Fredell, styrelseordförande för Josab.

Det sammanslagna bolaget får även efter utspädning genom apportemissionen kraftigt förbättrade nyckeltal baserade på proformasiffror och redan lagda kundordrar under 2022. Omsättning per aktie går från 0,04 kronor per aktie till 1,46 kronor per aktie, alltså en förbättring med 36 gånger. Vinst per aktie förväntas vara positiv snarare än dagens negativa tal.

Bolaget kan på grund av denna transaktion komma att genomgå en noteringsprövning på Spotlight då verksamheten och omsättning förändras kraftigt i positiv riktning i den sammanslagna koncernen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.