Nyhet

Kina

Kina vill beställa chipmaskin från ASML, men USA gör allt för att stoppa affären - WSJ

Kina pressar nederländska staten om att få beställa en chipmaskin från landets tillverkare ASML, men Biden-administrationen i USA gör allt för att stoppa en eventuell affär. Det rapporterar Wall Street Journal.

Den kinesiska staten vill åt den unika maskinen på 180 ton som används av företag såsom Intel och Apples chipleverantör Taiwan Semiconductor, TSMC. Maskinen kan tillverka allt ifrån de senaste chippen till smartphones till teknikutrustning som används för AI.

Ett köp av maskinen kan kosta Kina 150 miljoner dollar och bidra till att landet kan starta inhemsk produktion av chip för att minska Huaweis och andra kinesiska techföretags beroende av leveranser från utländska företag.

https://www.wsj.com/articles/china-wants-a-chip-machine-from-the-dutch-the-u-s-said-no-11626514513?mod=business_lead_pos3

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ASML

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ASML

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt