Kopparbergs resultat tyngdes av låg pundkurs i tredje kvartalet, föreslår extra utdelning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kopparbergs resultat tyngdes av låg pundkurs i tredje kvartalet, föreslår extra utdelning

Kopparbergs Bryggeri redovisar lägre intäkter och resultat i tredje kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Bolaget föreslår en extra utdelning på 1,75 kronor per aktie. Bolaget slog nytt försäljningsrekord för kvartalet, men den låga pundkursen belastade resultatet med 70 miljoner kronor.

Nettoomsättningen sjönk 14,1 procent till 471,4 miljoner kronor (548,9).

Rörelseresultatet blev 48,2 miljoner kronor (84,9), med en rörelsemarginal på 10,2 procent (15,5).

Resultatet före skatt var 61,4 miljoner kronor (82,5).

Resultatet efter skatt blev 45,0 miljoner kronor (58,0). Resultat per aktie hamnade på 2,18 kronor (2,81), vilket innebär en minskning med 22,4 procent mot föregående år.

- Detta är det bästa niomånadersresultatet någonsin, trots att sista kvartalet har påverkats negativt av den låga pundkursen med cirka 70 miljoner kronor. En stor del av vår fakturering sker i pund, så pundkursens utveckling kommer alltid att vara en osäkerhetsfaktor för oss.Litermässigt har vi under det tredje kvartalet totalt ökat vår försäljning med 11 procent, vilket innebär att det var nytt försäljningsrekord för ett kvartal, kommenterar vd Peter Bronsman i delårsrapporten.

På den svenska marknaden har bolaget ökat sin försäljning på Systembolaget såväl på cider som på öl. Även bolagets ginförsäljning har utvecklats positivt. Övriga länder med en positiv försäljningsutveckling är Finland, Australien och Irland.

- På våra huvudmarknader har vi ökat volymen och här märker vi styrkan i varumärket Kopparberg, då konsumenterna har fortsatt att köpa produkterna i dagligvaruhandeln när pubar och restauranger varit stängda.Dock har försäljningen i våra viktiga turistländer så som Spanien, Cypern och Grekland inte kommit igång som vi hoppats.Vi är väl rustade inför brexit och följer med noggrant hur vi ska anpassa oss beroende på de politiska besluten, kommentgerar Peter Bronsman.

- Sammanfattningsvis har årets nio första månader börjat mycket bra. Vår omställningsprocess från att ha varit ett traditionellt bryggeri som producerat öl, vatten och läsk till att bli en mer modern dryckesproducent med betoning på cider- och spritprodukter har nu börjat ge frukt. Denna process som vi påbörjade för många år sedan har visat sig vara ett lyckosamt beslut. Med periodens resultat i ryggen och en ljus framtidstro, dock med största respekt för covid-19, har styrelsen föreslagit till bolagsstämman att dela ut den del av aktieutdelningen, 1,75 kronor per aktie, som hölls inne vid årsstämman i år. Detta kommer att ske vid en extra bolagsstämma i december, avslutar vd Peter Bronsman.

Kopparbergs, MkrQ3-2020Q3-2019Förändring
Nettoomsättning471,4548,9-14,1%
Rörelseresultat48,284,9-43,2%
Rörelsemarginal10,2%15,5%
Resultat före skatt61,482,5-25,6%
Nettoresultat45,058,0-22,4%
Resultat per aktie, kronor2,182,81-22,4%

Henrik Öhlin
[email protected], 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Kopparbergs

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Kopparbergs

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.