Nyhet

Korta positioner drog ner avkastningen - Jupiter Global Absolute Return minskade 2,2 procent i augusti

Fonden Jupiter Global Absolute Return minskade 2,2 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som var oförändrad under samma period. Sedan årsskiftet har fonden minskat 19,6 procent och är därmed sämre än index som har minskat 0,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren James Clunie.

Förvaltaren uppger att fondens långa positioner under augusti bidrog positivt till den totala avkastningen, medan utveckling tyngdes ner av den negativa utvecklingen i de korta positionerna.

Bland positionerna som gick sämst på den korta sidan fanns placeringar i exempelvis Tesla, Wayfair och Salesforce. Genom hedgear i form av kortvariga optioner i de underliggande aktierna lyckades man dock minska förlusterna, skriver Clunie.

Den långa portföljen gynnades av innehav i exempelvis GoCo Group, som enligt förvaltaren släppte en stark kvartalsrapport. Även positionerna i spelbolaget GVC Holdings samt i IG Group utvecklades i positiv riktning.

Fondens hedge i guld, genom en ETF i fysiskt guld och i flera gruvbolag, blev i augusti en negativ bidragsgivare.

Förvaltaren uppger att aktiviteten i fonden under månaden var förhållandevis begränsad, men att man öppnat en liten lång position i brittiska husbyggaren Barratt Developments. Enligt Clunie har bolaget fina utsikter och en stark balansräkning. I augusti öppnade man även en kort position i danska medicinteknikbolaget Ambu.

Jupiter Global Absolute Return, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent-2,2
Index MM, förändring i procent0,0
Fond i år, förändring i procent-19,6
Index i år, förändring i procent-0,3

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt