Nyhet

Lannebo Småbolag minskade 8,6 procent i oktober - ser positivt på rapportperioden

Fonden Lannebo Småbolag minskade 8,6 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 7,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 5,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Johan Ståhl och Hjalmar Ek.

Enligt Ståhl och Ek ledde de nya nedstägningarna världen över till kursfallen under oktober. Förvaltarna argumenterar dock för att ha ett långt tidsperspektiv.

"Även om den kortsiktiga utvecklingen är svår att sia om anser vi att det är viktigt att ha
ett längre perspektiv och beakta att stora resurser för närvarande spenderas på att utveckla ett fungerande vaccin".

Enligt förvaltarna levererade flera innehav goda rapporter, där Hexpol var ett.

"Gummibolaget Hexpol levererade en rapport med en rörelsemarginal som var klart högre än i motsvarande kvartal 2019 och dessutom högre än vad marknaden förväntade sig. Dessutom var kassaflödet starkt. Efter produktionsstoppen bland bolagets fordonskunder i det andra kvartalet återhämtade sig efterfrågan gradvis under det tredje kvartalet".

Enligt förvaltarna presenterade Alimak, som levererar hissar till bygg- och industrikunder, ett svagt resultat med lägre orderingång, intäkter och marginal. Vidare valde finanskoncernen Alm. Brand avtalade att sälja dess bankverksamhet till Sydbank och tecknade samtidigt ett distributionsavtal för sina försäkringslösningar med Sydbank.

Under månaden köpte fonden i Basware, Castellum och Nolato. Fonden avyttrade även hela sitt innehav i Revenio samtidigt som det minskade i Vitrolife och Intrum.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Securitas B, Huhtamäki, Nolato B, Trelleborg B och Addtech B.

Lannebo Småbolag, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-8,6
Index MM, förändring i procent-7,4
Fond i år, förändring i procent0,7
Index i år, förändring i procent5,2

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt