Lannebo Småbolag minskade 8,6 procent i oktober - ser positivt på rapportperioden

Nyhet

Lannebo Småbolag minskade 8,6 procent i oktober - ser positivt på rapportperioden

Fonden Lannebo Småbolag minskade 8,6 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 7,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 5,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Johan Ståhl och Hjalmar Ek.

Enligt Ståhl och Ek ledde de nya nedstägningarna världen över till kursfallen under oktober. Förvaltarna argumenterar dock för att ha ett långt tidsperspektiv.

"Även om den kortsiktiga utvecklingen är svår att sia om anser vi att det är viktigt att ha
ett längre perspektiv och beakta att stora resurser för närvarande spenderas på att utveckla ett fungerande vaccin".

Enligt förvaltarna levererade flera innehav goda rapporter, där Hexpol var ett.

"Gummibolaget Hexpol levererade en rapport med en rörelsemarginal som var klart högre än i motsvarande kvartal 2019 och dessutom högre än vad marknaden förväntade sig. Dessutom var kassaflödet starkt. Efter produktionsstoppen bland bolagets fordonskunder i det andra kvartalet återhämtade sig efterfrågan gradvis under det tredje kvartalet".

Enligt förvaltarna presenterade Alimak, som levererar hissar till bygg- och industrikunder, ett svagt resultat med lägre orderingång, intäkter och marginal. Vidare valde finanskoncernen Alm. Brand avtalade att sälja dess bankverksamhet till Sydbank och tecknade samtidigt ett distributionsavtal för sina försäkringslösningar med Sydbank.

Under månaden köpte fonden i Basware, Castellum och Nolato. Fonden avyttrade även hela sitt innehav i Revenio samtidigt som det minskade i Vitrolife och Intrum.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Securitas B, Huhtamäki, Nolato B, Trelleborg B och Addtech B.

Lannebo Småbolag, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-8,6
Index MM, förändring i procent-7,4
Fond i år, förändring i procent0,7
Index i år, förändring i procent5,2

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev