Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober - Essity och Bravida återinför aktieutdelning

Nyhet

Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober - Essity och Bravida återinför aktieutdelning

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 5,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

På grund av att Coronapandemin eskalerat igen anser förvaltarna att vinstprognoserna kommer behövas justeras ned igen. Samtidigt skriver Faxén och Lagerlöf att bolagsrapporterna som kommit för det tredje kvartalet har sett bättre ut än förväntat.

"Precis som under det andra kvartalet är det främst vinsterna som överraskat, medan försäljningen har varit ungefär som väntat. Bolagen har imponerande snabbt dragit ned både fasta och rörliga kostnader, vilket har givit kraftiga marginalförbättringar".

Bland fondens innehav har Essity och Bravida bestämt att återinföra aktieutdelning.

Vidare skriver förvaltarna att det amerikanska presidentvalet har tagit upp mycket av periodens fokus. Faxén och Lagerlöf skriver att det är oklart vilket utfall marknaden skulle uppskatta mest.

Under månaden har fonden köpt i Scatec Solar, AstraZeneca och JM.

"AstraZenecas vinsttillväxt kommande år ser onekligen intressant ut. Trots det har aktien gått
kräftgång på börsen den senaste tiden. Därför valde vi att öka på innehavet".

Fonden sålde även i Novo Nordisk. Detta för att skapa utrymme i portföljen, enligt förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens största innnehav AstraZeneca, Kinnevik B, AFRY B och Stora Enso R SEK.

Lannebo Sverige Hållbar, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-8,4
Index MM, förändring i procent-5,9
Fond i år, förändring i procent6,4
Index i år, förändring i procent1,8

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev