Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober - Essity och Bravida återinför aktieutdelning

Nyhet

Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober - Essity och Bravida återinför aktieutdelning

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 5,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

På grund av att Coronapandemin eskalerat igen anser förvaltarna att vinstprognoserna kommer behövas justeras ned igen. Samtidigt skriver Faxén och Lagerlöf att bolagsrapporterna som kommit för det tredje kvartalet har sett bättre ut än förväntat.

"Precis som under det andra kvartalet är det främst vinsterna som överraskat, medan försäljningen har varit ungefär som väntat. Bolagen har imponerande snabbt dragit ned både fasta och rörliga kostnader, vilket har givit kraftiga marginalförbättringar".

Bland fondens innehav har Essity och Bravida bestämt att återinföra aktieutdelning.

Vidare skriver förvaltarna att det amerikanska presidentvalet har tagit upp mycket av periodens fokus. Faxén och Lagerlöf skriver att det är oklart vilket utfall marknaden skulle uppskatta mest.

Under månaden har fonden köpt i Scatec Solar, AstraZeneca och JM.

"AstraZenecas vinsttillväxt kommande år ser onekligen intressant ut. Trots det har aktien gått
kräftgång på börsen den senaste tiden. Därför valde vi att öka på innehavet".

Fonden sålde även i Novo Nordisk. Detta för att skapa utrymme i portföljen, enligt förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens största innnehav AstraZeneca, Kinnevik B, AFRY B och Stora Enso R SEK.

Lannebo Sverige Hållbar, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-8,4
Index MM, förändring i procent-5,9
Fond i år, förändring i procent6,4
Index i år, förändring i procent1,8

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev