Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober - Essity och Bravida återinför aktieutdelning

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 8,4 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 5,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

På grund av att Coronapandemin eskalerat igen anser förvaltarna att vinstprognoserna kommer behövas justeras ned igen. Samtidigt skriver Faxén och Lagerlöf att bolagsrapporterna som kommit för det tredje kvartalet har sett bättre ut än förväntat.

"Precis som under det andra kvartalet är det främst vinsterna som överraskat, medan försäljningen har varit ungefär som väntat. Bolagen har imponerande snabbt dragit ned både fasta och rörliga kostnader, vilket har givit kraftiga marginalförbättringar".

Bland fondens innehav har Essity och Bravida bestämt att återinföra aktieutdelning.

Vidare skriver förvaltarna att det amerikanska presidentvalet har tagit upp mycket av periodens fokus. Faxén och Lagerlöf skriver att det är oklart vilket utfall marknaden skulle uppskatta mest.

Under månaden har fonden köpt i Scatec Solar, AstraZeneca och JM.

"AstraZenecas vinsttillväxt kommande år ser onekligen intressant ut. Trots det har aktien gått
kräftgång på börsen den senaste tiden. Därför valde vi att öka på innehavet".

Fonden sålde även i Novo Nordisk. Detta för att skapa utrymme i portföljen, enligt förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens största innnehav AstraZeneca, Kinnevik B, AFRY B och Stora Enso R SEK.

Lannebo Sverige Hållbar, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-8,4
Index MM, förändring i procent-5,9
Fond i år, förändring i procent6,4
Index i år, förändring i procent1,8

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt