Lannebo Sverige Hållbar ökade 6,7 procent i augusti - Köp i SATS, SKF och JM

Nyhet

Lannebo Sverige Hållbar ökade 6,7 procent i augusti - Köp i SATS, SKF och JM

Fonden Lannebo Sverige Hållbar steg 6,7 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,8 procent och är därmed bättre än index som har ökat 3,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

"Rapportsäsongen för andra kvartalet avslutades där det typiska bolaget fortsatte att slå lågt ställda förväntningar. Bland portföljbolagen rapporterade norska elleverantören Fjordkraft stark vinsttillväxt som under 2021 får hjälp med tillväxten genom två förvärv. Även Novo Nordisk överträffade vinstförväntningarna, men läkemedelssektorn pressas av den amerikanska presidentvalrörelsen där presidentkandidaterna i vanlig ordning lovar att sänka läkemedelspriserna", skriver förvaltarna.

Angående månadens aktivitet i fonden uppger förvaltarna att de största köpen gjordes i SKF, JM och SATS. Förvaltarna menar att verkstadsbolaget SKF kanske inte nödvändigtvis associeras med hållbarhet, men att bolaget på senare tid lagt mycket fokus på området. Man lyfter bland annat förvärvet av Recondoil, som arbetar med filtrering och rening av spillolja.

De största försäljningarna gjorde fonden i Husqvarna, Castellum och Thule.

Förvaltarna menar att pandemin på lång sikt kan ha en negativ påverkan Castellum, då intresset för kontorslokaler riskerar att minska. Detta till följd av att man i framtiden troligen kommer arbeta på andra sätt, avslutar förvaltarna.

Vid månadsskiftet hade fonden störst branschexponering mot industri, sällanköpsvaror och hälsovård.

Fondens största innehav var vid tidpunkten AFRY, AstraZeneca och Kinnevik med portföljvikterna 6,3, 5,7 respektive 5,6 procent.


Lannebo Sverige Hållbar, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent6,7
Index MM, förändring i procent3,7
Fond i år, förändring i procent9,8
Index i år, förändring i procent3,5

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev