Lannebo Teknik Småbolag minskade 1,9 procent i oktober - ser både möjligheter och osäkerheter

Nyhet

Lannebo Teknik Småbolag minskade 1,9 procent i oktober - ser både möjligheter och osäkerheter

Fonden Lannebo Teknik Småbolag minskade 1,9 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,9 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Johan Nilke och Helen Broman.

Nilke och Broman skriver att de räknar med fortsatt volatilitet och osäkerhet den närmsta tiden, samtidigt som det finns möjligheter och köplägen på marknad.

Drygt hälften av fondens innehav har hunnit rapportera för det tredje kvartalet.

"Generellt har bolagens omsättning varit som väntat, medan resultatet har överträffat analytikernas förväntningar. I många fall har en lägre kostnadsbas bidragit till de starka resultaten, då bolagen inte kunnat resa eller delta på mässor på grund av pandemin".

Enligt förvaltarna var fondens största innehav, amerikanska Upland Software, månadens största positiva bidragsgivare.

Största negativa bidragsgivare för månaden var tysla Software AG som föll 28 procent.

"Bolagets verksamhet har drabbats hårt av pandemin och kvartalsrapporten visade på svag omsättning och resultatutveckling. Dessutom har bolagets verksamhet drabbats av en IT-attack, vilket bland annat medfört att samtliga anställdas lap-tops måste uppdateras".

Under månaden har fonden köpt i Irisity och Remedy Entertainment.

"Irisity utvecklar en intelligent mjukvara för videoövervakning som analyserar beteenden och rörelser bland exempelvis människor för att kunna detektera om ett brott håller på att ske. Irisitys mjukvara riktar sig främst till säkerhetsbranschen som genom detta digitala verktyg kan effektivisera sina övervakningsprocesser".

Under perioden deltog även fonden i en emission utgiven av Embracer Group.

Fonden valde att ta hem vinst i Revenio. Detta efter en stark aktieutveckling.

Vid månadsskifter var fondens största innehav Upland Software, MedCap, Ping Identity Holding och Addnode B.

Lannebo Teknik Småbolag, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-1,9
Index MM, förändring i procent-0,1
Fond i år, förändring i procent18,9
Index i år, förändring i procent4,6

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev