Nyhet

Ledningsutköp av Axkid - bud värt 14,50 kronor per aktie

Ledningen i bilbarnstoltillverkaren Axkid slår sig samman med SEB Private Equity för att köpa ut bolaget som idag är noterat på Spotlight Stock Market. Det är ett nybildat aktiebolag som indirekt ägs av SEB Private Equity Opportunity Fund III som lägger ett kontantbud värt 14,50 kronor per aktie.

Det är en premie med 30 procent jämfört med stängningskursen i fredags på 11,15 kronor och 38,6 procent jämfört med den volymviktade snittkursen under de senaste 30 handelsdagarna.

Erbjudandet från Goldcup 26807, under namnändring till Caution AX Bidco, värderar hela Axkid till cirka 141 miljoner kronor.

"Axkid har utvecklats starkt de senaste åren och vi ser en god möjlighet att tillsammans med bolaget bygga vidare på den nuvarande plattformen och skapa en ledande aktör på den europeiska bilbarnstolsmarknaden. Vår uppfattning är att Axkid har goda förutsättningar att lyckas men kommer behöva betydande stöd och investeringar för att kunna tillvarata den här möjligheten. SEB Private Equity ser framemot att arbeta tillsammans med bolaget och är beredda att bistå bolaget med både finansiella och operationella investeringar om erbjudandet accepteras", säger Magnus Ramström, Investment Director och ansvarig för nordiska investeringar på SEB Private Equity. Han är även ordförande för budgivaren.

Tony Qvist, Thomas Bräutigam, Daniel Johansson, Erik Emanuelsson, Peter Schön och Daniel Lundgren, som alla är verksamma som styrelseledamöter och/eller befattningshavare i Axkid kommer under förutsättning att erbjudandet fullföljs att tillskjuta samtliga sina aktier i Axkid. I utbyte erhålls aktier i ett moderbolag till budgivaren.

De ovan nämnda personerna äger cirka 25,4 procent av aktierna i Axkid. Ett av villkoren för förvärvet är att budgivaren blir ägare till minst 90 procent av aktierna.

Budet omfattas av reglerna om management buy-out vilket innebär att Axkid kommer att inhämta och presentera en så kallad fairness opinion senast två veckor före acceptfristens utgång som beräknas till den 15 januari 2021.

https://mb.cision.com/Main/20123/3253949/1347879.pdf

https:/ ews.cision.com/se/goldcup-26807-ab/r/goldcup-26807-ab--under-namnandring-till-caution-ax-bidco-ab--lamnar-ett-kontanterbjudande-till-akti,c3253949

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt