Linc avser att ta in 1,2 miljarder kronor i nyintroduktion på Nasdaq Stockholm
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Linc avser att ta in 1,2 miljarder kronor i nyintroduktion på Nasdaq Stockholm

Linc

Life science-investeraren Linc avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm där bolaget emitterar nya aktier för 1,2 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Linc har haft en årlig genomsnittlig avkastning på 26 procent mellan 2010 och 2020. Linc avser att använda emissionslikviden till att skapa värde genom att investera i nya samt befintliga portföljbolag. Huvudsyftet med noteringen är att skapa bättre förutsättningar för en god fortsatt tillväxt, bredda Lincs ägarbas och ge en ökad tillgång till kapitalmarknaden.

Nasdaq Stockholms bolagskommitté har bedömt att Linc uppfyller gällande noteringskrav. Beroende på marknadsförhållanden förväntas erbjudandet och noteringen slutföras under andra kvartalet i år.

- Jag har haft förmånen att få utveckla Medcap tillsammans med Linc de senaste 14 åren, innan jag tog över som vd för Linc, och har på nära håll sett vilken styrka som finns i att samarbeta med en långsiktig, kunnig och entreprenöriell ägare med ett brett nätverk inom den nordiska life science-industrin. Genom att bredda ägar- och utöka kapitalbasen kan vi ge många fler unga team och entreprenörer tillgång till Lincs metodiska och långsiktiga stöd för värdeskapande. Det är med stor glädje, entusiasm och ödmjukhet vi nu tar nästa steg i Lincs utveckling, stärkta av vår framgångsrika historia, kommenterar vd Karl Tobieson.

- Lincs fokus på att investera i produktorienterade bolag inom den nordiska life science-industrin har varit densamma sedan starten för 30 år sedan. Sedan dess har vi lärt oss enormt mycket och fått förmånen att tillsammans med duktiga entreprenörer, forskare, uppfinnare och företagsledare bygga Linc till där vi befinner oss idag. Genom att vi nu tagit in en meriterad ledning och i den planerade noteringen ökar kapitalbasen skapar vi förutsättningar för att öka takten i vår investeringsverksamhet och därmed skapa ytterligare värde för såväl duktiga entreprenörer som våra framtida ägare, kommenterar Bengt Julander, styrelseordförande och grundare av Linc.

Linc hade ett substansvärde på 2,5 miljarder kronor per den 31 mars. Portföljen består av tio noterade life science-bolag som utgjorde 95 procent av substansvärdet och tio onoterade life science-bolag som stod för resterande fem procent av substansvärdet. Calliditas Therapeutics, Sedana Medical och Medcap utgör Lincs tre största innehav i portföljen sett till andel av substansvärdet.

Bengt Julander är idag, direkt och indirekt genom sitt helägda bolag Cronhamn Invest, ensam ägare i Linc med 100 procent av aktierna.

Erbjudandet avses utgöras av nyemitterade aktier om 1,2 miljarder kronor. SEB och ABG Sundal Collier sköter arbetet med erbjudandet och noteringen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Linc

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Linc

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt