Lindab ökade rörelseresultatet mer än väntat - har börjat med prishöjningar mot kund

Nyhet

{newsItem.title}

Lindab ökade rörelseresultatet mer än väntat - har börjat med prishöjningar mot kund

Ventilationsbolaget Lindab redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var positivt och bättre än väntat.

Omsättningen sjönk 3,6 procent till 2 248 miljoner kronor (2 332). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 225.

Rörelseresultatet blev 193 miljoner kronor (184), väntat rörelseresultat var 184. Rörelsemarginalen var 8,6 procent (7,9).

Resultatet efter skatt blev 140 miljoner kronor (136), analytikerkonsensus 133.

Resultat per aktie hamnade på 1,83 kronor (1,78).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 60 miljoner kronor (26).

Lindab har påverkats av kraftiga prishöjningar av den viktiga insatsvaran stål och har börjat höja priser mot kund för att kompensera för detta.

Vd:n Ola Ringdahl tror på en ökad byggaktivitet under 2021 i takt med samhällets återöppning.

"Den långsiktiga efterfrågan på Lindabs ventilationsprodukter gynnas av ett ökat intresse för lösningar som skapar hälsosamma inomhusmiljöer och minskar energiförbrukningen. Tack vare Lindabs produktportfölj och starka närvaro i hela Europa har vi goda förutsättningar att fortsätta utveckla verksamheten i en positiv riktning på både kort och lång sikt", kommenterar Ringdahl.

Lindab, MkrQ1-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2020Förändring
Nettoomsättning2 2482 2251,0%2 332-3,6%
Rörelseresultat1931844,9%1844,9%
Rörelsemarginal8,6%8,3%7,9%
Nettoresultat1401335,3%1362,9%
Resultat per aktie, kronor1,831,782,8%
Kassaflöde från löpande verksamhet6026130,8%
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM005F05B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Nyheter om Lindab

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Lindab

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev