Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mentice

Mentice minskade resultatet i fjärde kvartalet men orderingången ökade, förväntar sig normalisering

Medicinteknikbolaget Mentice redovisar minskad omsättning och resultat under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan, men utsikterna målas upp som goda.

Omsättningen sjönk 23,8 procent till 45,9 miljoner kronor (60,2).

Ebitda-resultat blev 4,3 miljoner kronor (11,8), med en ebitda-marginal på 9,4 procent (19,6).

Rörelseresultatet blev -0,4 miljoner kronor (8,4).

Resultatet efter skatt blev 3,3 miljoner kronor (7,8), en minskning med 57,7 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,14 kronor (0,32), vilket innebär en minskning med 56,3 procent mot föregående år.

Orderingången landade däremot på 73,1 miljoner kronor (54,7), en ökning med 33,6 procent mot föregående år.

Vd Göran Malmberg skriver i en kommentar att ökningen av orderingången får ses som en stark bedrift med tanke på pandemin.

"När vi nu flyttar blicken till 2021 ser vi att vår marknadsposition är starkare än någonsin. Utöver vår starka orderstock så baserar vi denna uppfattning på vårt konkurrensläge, vårt starka
produkterbjudande samt våra starka kundrelationer, och vi förväntar oss dessutom att marknaden kommer att börja återgå till ett mer normalt läge under det andra halvåret i takt med att pågående massvaccinationsprogram fortskrider i många länder", kommenterar bolagschefen.

"Det är tydligt att det finns en uppdämd efterfrågan på sjukhusmarknaden, och detta är något som påverkar såväl vårt segment för sjukhussystem som våra strategiska samarbeten."

Bolaget förväntar sig att flertalet av de kontrakt med större aktörer som man erhöll under 2020 från medicintekniksegmentet kommer att generera fler order och uppsida under 2021 och 2022.

Mentice, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Orderingång73,154,733,6%
Nettoomsättning45,960,2-23,8%
EBITDA4,311,8-63,6%
EBITDA-marginal9,4%19,6%
Rörelseresultat-0,48,4
Rörelsemarginal14,0%
Nettoresultat3,37,8-57,7%
Resultat per aktie, kronor0,140,32-56,3%
Kassaflöde från löpande verksamhet-17,4


http://media.finwire.com/media/FWS0059B61-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Mentice

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Mentice

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt