Nyhet

Midsona

Midsona rapporterar lägre rörelseresultat under första kvartalet, vidtar besparingsåtgärder

Konsumenthälsovårdsbolaget Midsona redovisar ett lägre rörelseresultat i första kvartalet 2022 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Bolaget vidtar nu besparingsåtgärder.

Nettoomsättningen steg 0,7 procent till 972 miljoner kronor (965). Den organiska tillväxten var -5,6 procent. För koncernens egna varumärken var den organiska tillväxten -4,2 procent.

Ebitda-resultat blev 62 miljoner kronor (92), med en ebitda-marginal på 6,4 procent (9,5).

Rörelseresultatet blev 22 miljoner kronor (54), med en rörelsemarginal på 2,3 procent (5,6).

Resultatet före skatt var 14 miljoner kronor (43).

Resultatet efter skatt blev 12 miljoner kronor (33), en minskning med 63,6 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,17 kronor (0,50), vilket innebär en minskning med 66,0 procent mot föregående år.

Prishöjningar implementerades med positiv effekt på bruttomarginalen, vilken förstärktes med 2,2 procentenheter jämfört med föregående kvartal. Ytterligare prishöjningar initierades efter fortsatt stigande priser på insatsvaror, transporter och energi.

Midsona har beslutat om ett omstruktureringsprogram som ett led i att stärka konkurrenskraften. Ambitionen är att sänka kostnadsbasen med 40 miljoner kronor på årsbasis genom strukturella förändringar inklusive personalneddragningar i möjligaste mån genom att kontrakt med inhyrd personal avslutas och naturlig personalavgång. Det medför att omstruktureringskostnader kommer belasta årets resultat 2022.

- Vi är fullt fokuserade på att stärka vårt resultat. Våra prisökningar har generellt god acceptans och kommer successivt att få genomslag. Vi fortsätter att förstärka vår leveranskedja. Merparten av våra egna varumärken går starkt och vi bedömer att de tar marknadsandelar. Vi stärker vårt ekologiska sortiment och genomför ett kostnadsbesparande åtgärdsprogram. Jag ser framtiden an med tillförsikt, trots nuvarande utmaningar och osäkerheten i omvärlden. Den starka underliggande konsumenttrenden för våra hållbara och växtbaserade produkter fortsätter, kommenterar vd Peter Åsberg i delårsrapporten.

Midsona, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning9729650,7%
EBITDA6292-32,6%
EBITDA-marginal6,4%9,5%
Rörelseresultat2254-59,3%
Rörelsemarginal2,3%5,6%
Resultat före skatt1443-67,4%
Nettoresultat1233-63,6%
Resultat per aktie, kronor0,170,50-66,0%


http://media.finwire.com/media/FWM00732B4-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Midsona B

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Midsona B

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt